Sarcina dupa avort

3525 0

„Daca este vorba de un avort la cerere, in general, recomand pacientelor mele sa pastreze prima sarcina pe care o au, tocmai datorita riscurilor potentiale pe care le are chiuretajul in ceea ce priveste o sarcina ulterioara.

In situatia in care chiuretajul se face prea abraziv pot aparea la nivelul cavitatii uterine sinechii (aderente) ale peretilor acesteia. In aceasta situatie, obtinerea unei noi sarcini este mult mai dificila. Totusi, daca intreruperea de sarcina nu poate fi evitata, varsta optima la care este bine de facut chiuretajul este cuprinsa intre 6 si 9 saptamani de lipsa a menstruatiei (amenoree)”, spune dr. Maria Carauleanu.

Sarcina dupa avort la cerere

Dupa intreruperea de sarcina este bine sa existe o pauza de minimum 6 luni inainte de o noua sarcina. Este necesar si un tratament de pregatire a endometrului (mucoasa uterina).

De asemenea, nu trebuie uitate analizele prenatale, pentru a exclude orice infectie care poate fi periculoasa pentru fat in primul trimestru de sarcina, cand se formeaza embrionul. Acidul folic trebuie luat cu cel putin 1 luna inainte de sarcina si in primul trimestru de sarcina. Aceasta vitamina previne defectele de tub neural si spina bifida.

Sarcina dupa avort spontan

In situatia unui avort spontan sau a mai multor avorturi spontane (boala abortiva) viitoarea mamica, impreuna cu partenerul, trebuie sa se se adreseze medicului pentru a afla cauza acestora. „Poate fi vorba despre incompetenta cervicoistmica, hipoplazie uterina, tumori uterine etc. Doar tratand cauza, va putea duce la termen o sarcina in conditii favorabile”, adauga dr. Carauleanu.

  • Evitarea avorturilor provocate (la cerere).
  • Prima sarcina sa fie lasata.
  • Diagnosticarea infectiilor care pot duce la avort sau care pot influenta negativ evolutia sarcinii normale (infectiile cu toxoplasma, ureaplasma, mycoplasma, chlamydia, herpes, listeria, citomegalovirus si altele).
  • Administrarea de acid folic cu 10 zile inainte de conceptie pentru a preveni malformatiile de tub neural.
  • Evitarea consumului de alcool si tutun, care sunt embriotoxice; consumul de cafea sa nu fie exagerat.
  • Evitarea expunerii la radiatii, dupa conceptie.
  • Prevenirea bolilor virale (gripa, rubeola, rujeola) sau infectioase acute (avortul poate fi cauzat de febra, care stimuleaza contractilitatea uterina).
  • In primele 8 saptamani de sarcina, cand are loc organogeneza, este de preferat sa nu se administreze nici un fel de medicament fara a consulta medicul ginecolog.


In this article

Join the Conversation