Obiceiuri la nasterea unui copil

5652 0

O credinta comuna pastrata in multe regiuni spune ca odata cu nasterea unui copil se scrie in „Cartea Sortii” din cer numele si viitorul nou-nascutului. De aici si zicalele: „Asa mi-a fost scris”sau „Asa mi-a fost scris in slovele ursitoare”.

Iata cateva traditii practicate la nasterea unui copil, in diferite regiuni din tara:

Bucovina

Botezul este cel care incununeaza nasterea. Imediat dupa nastere se realizeaza o serie de practici pentru a inlatura fortele malefice. Se pune un fir de ata rosie in tocul usii cu care este mai apoi legat copilul la mana, ca sa nu se deoache. In prima baie a copilului se pun un ban de argint si busuioc pentru purificarea apei, iar la botez, nasii trebuie sa pregateasca panza de mir – pe care se asaza copilul dupa ce este botezat si miruit. Apoi i se aduc in dar obiecte de imbracaminte.

Un obicei foarte interesant era acela al schimbarii numelui. Atunci cand copilul era bolnav si nu mai avea scapare, femeile opreau o persoana de pe drum careia i se dadea copilul pe geam impreuna cu o lumanare. Persoana straina ii schimba numele si ii dadea mamei copilul pe usa. Dupa aceasta, copilul era strigat cu numele schimbat pentru a nu mai fi recunoscut de boala.

La un an are loc taiatul motului urmat de o mica petrecere. Pe o tava se pun diferite obiecte: inel, creion, cleste, cui, ata etc. care se ofera copilului. In functie de obiectul ales de copil, i se poate prevedea viitoarea meserie.

Momentul nasterii era perceput in lumea traditionala ca un timp de spaima, fragil si bantuit. Inainte de nastere, trupul fatului era protejat de mama, care, la randul sau, purta piese de imbracaminte cusute cu insemne simbolice de protectie.

Camasa mamei, nu trebuia niciodata imbracata pe dos sau cu gura la spate, pentru nu a influenta negativ nasterea pruncului. Prin camasa celei care urma sa nasca, moasa trecea un cutit de la gura spre poale, ca sa fie nasterea usoara si rapida. Camasa trebuia sa fie cusuta cu cruci rosii in dreptul sanilor care alapteaza, pentru a pastra simbolic belsugul laptelui.

Moldova

Cand se apropie momentul nasterii, era chemata moasa sau o femeie batrana priceputa din vecini, care pune apa la incalzit, dupa care pune un fir rosu in tocul usii, care mai apoi e legat la mana noului nascut pentru a nu se deochea. Scutecele (pelincile) si fasa pruncului trebuie sa fie albe, croite din panza din camasa tatalui, pentru a impregna trupul fraged cu puterile barbatului casei.

Peste scutecele subtiri, in care se pune busuioc, usturoi si fir rosu ca sa apere de deochi, se infasura scutecul gros de lana. Fasa este o bucata de brau rosu, legata in cruce pe pieptul copilului, pentru a-l apara de Zburator sau de Iele.

In a treia seara dupa nastere, mama copilului pune pe masa paine, sare, malai, o jumatate de sticla de vin, doua lumanari si cateva fire de busuioc si le lasa asa pentru ca Ursitoarele sa aiba cu ce se ospata.

A doua zi, moasa este cea care ia aceste bucate. Tot in aceasta zona, moasa trebuie sa viseze in aceasta noapte pentru a-i putea talmaci viitorul pruncului nou-nascut.

Dupa unele credinte, Ursitoarele se numesc: Ursitoarea – care este cea mai mare dintre ele, fiind cea care tine fusul si furca, Soarta – cea care-i prezice destinul pruncului si Moartea, cea care curma firul.

Uneori se spune ca acest fir este dat de catre Dumnezeu Ursitoarelor, iar acestea trebuie sa il puna pe pamant, asezand pe el toate intamplarile pe care le va avea omul si de la care dansul nu se va putea abate cu nici un chip.

  • La musulmani

Cand se naste un copil, musulmanii obisnuiesc sa-i sopteasca la urechi formula de marturisire a credintei musulmane: „Nu este alt Dumnezeu decat Allah…”. In ziua a saptea se da numele copilului, care este de obicei numele lui Mahomed, al unui membru al familiei acestuia ori al personelor importante ale traditiei musulmane. Copilul este apoi circumcis, fie in ziua a saptea, fie in a patruzecea, fie in anul al saptelea.

  • In Angola

Copilul nu este scos din casa timp de sapte zile dupa ce s-a nascut deoarece se crede ca in acest timp raul poate sa vina asupra lui.

  • In Statele Unite

In cazul nasterilor la domiciliu, moasele dau afara pisicile din casa femeilor, motivand ca acestea pot face ca nou nascutul sa nu supravietuiasca.


In this article

Join the Conversation