In ce situatii trebuie provocat travaliul

643 0

Chiar daca esti la prima nastere sau la a cincea, tot ti se strange inima cand te gandesti ca urmeaza travaliul. Cea mai buna metoda de a-ti combate teama este sa te informezi permanent.

Iti vom explica, pe scurt, cand se ia decizia de inducere a travaliul si care sunt „uneltele” de care se foloseste medicul!

Inainte de termen

In cazul in care continuarea sarcinii ar pune in pericol sanatatea (si chiar viata) mamei sau a copilului;

In sarcinile depasite (peste 42 de saptamani)

Cand micutul nu da semne ca ar vrea sa renunte la culcusul sau.

Consta in cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala), persistenta edemelor gambiere (nu dispar nici dupa somnul de noapte), aparitia edemelor la maini sau la pleoape, prezenta proteinelor in urina, dureri de cap si de burta. Aceasta afectiune poate evolua rapid spre eclampsie (cu mare risc letal) si de aceea medicul prefera sa declanseze nasterea.

La diabetul gestational

Favorizeaza cresterea in greutate a fatului, astfel incat acesta ajunge la nastere un mic Goliat. De aceea, medicul poate opta pentru inducerea travaliului (37-38 de saptamani).

La Hipotrofia fetala

Inseamna ca fatul este mai mic decat ar trebui, la varsta lui gestationala. Acest lucru poate fi pus pe seama unei placente „imbatranite” prematur care nu mai face fata necesitatilor energetice ale fatului. Nasterea trebuie grabita pentru ca micutul sa fie ingrijit mai bine „in afara”!

La corioamniotita

Este infectia lichidului amniotic. Ea pune serios in pericol atat viata fatului, cat si a mamei. Inducerea travaliului se impune!

In cursul unui travaliu prelungit, muschiul uterin poate „obosi”, lucru care duce la oprirea contractiilor. Medicii se tem cel mai mult de suferinta fetala si, de aceea, vor incerca „biciuirea” miometrului cu oxitocina, hormon ce stimuleaza contractiile.

La ruperea prematura a membranelor

Neurmata de declansarea travaliului este o cauza aproape sigura de infectii (se rupe „sigiliul” si apare o comunicare directa intre cavitatea amniotica si exterior). Pentru a impiedica aparitia complicatiilor infectioase, se induce travaliul.

La sangerarile vaginale aparute la sfarsitul sarcinii

Sunt de cele mai multe ori cauzate de dezlipirea placentei de pe peretele uterin. In functie de gradul sangerarii si de cat de mult este afectat fatul, este posibil ca obstetricianul sa decida provocarea nasterii.

In cazul sarcinii depasite

Majoritatea bebelusilor se nasc intre 38-42 de saptamani, insa exista unii mai „ardeleni”, care zabovesc la caldurica. Incepand cu saptamana 40-41, medicul monitorizeaza copilul si, la cel mai mic semn de suferinta, declanseaza nasterea.


In this article

Join the Conversation