Travaliu fara dureri

793 0

Vrei sa nasti imediat, sa se termine totul cu bine si sa dai ochii, in sfarsit, cu puiul tau.

Dar nici nu ti-ai exprimat bine dorinta si ai si simtit fiori de frica amestecata cu emotie pe sira spinarii. Oare cat de dureros va fi travaliul?

Odata ajunsa la spital, ideal ar fi sa incerci sa te misti cat mai mult cu putinta la inceputul travaliului. Plimbarile pe culoar iti vor face foarte bine – vor grabi putin lucrurile si timpul va trece mai usor.

Toleranta la durere difera de la persoana la persoana. S-ar putea ca la inceputul travaliului, contractiile sa-ti para asemanatoare cu durerile menstruale, adica suportabile. Vei trece si mai usor peste ele daca te misti, daca reusesti sa iti invingi teama si daca practici corect exercitiile de relaxare si de respiratie invatate la cursurile prenatale.

Multe mamici nu acorda suficienta importanta necesitatii de a se relaxa si de a-si stapani frica de durere, desi se stie ca frica nu face decat sa amplifice durerea si sa ingreuneze evolutia travaliului. Orice metoda care are darul de a te linisti este bine venita: masajul (lasa-ti partenerul sa fie util), acupunctura, sunetele muzicale etc.

Pe masura ce dilatatia colului progreseaza si contractiile devin mai frecvente si mai intense, e bine sa stii ca exista si mijloace medicamentoase de alinare a durerii. Nu ezita si spune-i medicului ca doresti sa te ajute.

Anestezia epidurala este insa putin mai „pretentioasa” – nu mai poate fi administrata daca travaliul este avansat, pentru ca dureaza pana sa-si faca efectul. Asadar, daca vrei o epidurala, anunta la timp!


In this article

Join the Conversation