Analize necesare in primul trimestru de sarcina

1097 0

Sarcina ta este una dintre cele mai firesti stari prin care ti-e dat sa treci, dar e bine sa monitorizezi modul in care trupul tau face fata calatoriei acesteia minunate. De aceea exista testele prenatale. Iata analizele pe care trebuie sa le faci in primul trimestru de sarcina:

Analize de rutina ale sangelui (intre saptamanile a 10-a si a 14-a)

Nivelul de hemoglobina (Hb)

De ce? Arata daca esti sau nu anemica. Anemia trebuie tratata pentru ca altfel genereaza prematuritatea si diminuarea dezvoltarii fetale.

De ce? O leucocitoza (numar mare de celule albe in sange) usoara este normala in sarcina, insa valorile mult crescute trebuie investigate. Ele semnaleaza o infectie in organism.

Glicemia (nivelul de glucoza din sange)

De ce? Paza buna trece primejdia rea! Sarcina predispune la diabet).

Nivelul de uree si creatinina

De ce? Arata daca rinichii functioneaza normal.

De ce? Determina RH-ul mamei. Factorul RH este o proteina care se gaseste in globulele rosii. Daca RH-ul mamei este negativ (nu are proteina respectiva) si fatul are RH pozitiv, corpul mamei produce anticorpi care ataca globulele rosii ale copilului. Dupa detectarea RH-ului negativ, medicul intervine cu tratament specific pentru a preveni tulburarea sarcinii.

Testul serologic numit RBW sau VRDL

De ce? Detecteaza infectia mamei cu sifilis. O sarcina pe fond de sifilis poate avea consecinte dramatice.

De ce? Depisteaza anticorpii rubeolei, ai toxoplasmozei, HIV si altii. Daca nu exista anticorpi, imbolnavirea in primul trimestru de sarcina poate determina anomalii congenitale severe sau avort spontan.

Test de depistare a hepatitei

De ce? Verifica prezenta virusului hepatitei B in sangele mamei, care poate fi transmis copilului la nastere.

De ce? Testeaza prezenta bolilor cu transmisie sexuala, care netratate dau anomalii congenitale.

Ecografie

De ce? Intre saptamana a 10-a si a 12-a, pentru femeile trecute de 35 de ani sau pentru cele care au boli genetice in familie. Verifica prezenta anomaliilor la inceputul sarcinii, pentru a identifica sarcinile cu risc.

  • Testul de sarcina, pentru confirmarea sarcinii.
  • Sumarul de urina

De ce? Urmareste daca exista glucoza sau proteine in urina, adica depisteaza diabetul de sarcina sau preeclamsia.

  • Urocultura

De ce? Semnaleaza daca in timpul sarcinii apar modificari functionale si anatomice ale tractului urinar, care predispun gravida la infectii ale tractului urinar (cistita, pielonefrita).


In this article

Join the Conversation