Sarcina toxică: simptome și tratament

2877 0

Dacă grețurile durează toată ziua și sunt atât de severe încât nu poți bea nici măcar un strop de apă fără să vomiți, atunci este posibil să ai o sarcină toxică.

Sarcina toxică simptome

Simptomele sunt de ordin gastrointestinal și includ grețurile și vărsăturile persistente, care atrag condiții medicale grave, cum ar fi:

  • deshidratarea, o urgență medicală manifestată prin oboseală, amețeli, dureri de cap, palpitații și tsări de confuyie, febră. Cel mai bun indicator este culoarea urinei: galben închis până la cenușiu, cu aspect de ceară, este semn clar de deshidratare.
  • scăderea în greutate, cu deficiențe nutriționale asupra fătului. Astfel, riscul de a da naștere unui copil subnutrit este foarte mare, nou-născuții provenind din sarcini toxice obținând rareori un scor Apgar peste 7.
  • alte manifestări includ tulburări de somn, simț al mirosului exacerbat, simț al gustului diminuat, depresie, anxietate, iritabilitate.

Trament anti-grețuri în sarcina toxică

Medicamentele care combat grețurile sunt un potențial risc pentru făt. De aceea, medicul îți va recomanda tratamente paliative: vitamina B6 (nu mai mult de 100 mg pe zi), mese ușoare și dese, cu multe alimente uscate (de exemplu: biscuiți). În cazuri grave de deshidratare, ai nevoie de fluide administrate intravenos, pentru a satisface cererile de electroliți, însă atunci când nici nu poți mânca, vei fi hrânită parental (adică pe alte căi decât cea digestivă).

Sursă: revista MAMI, septembrie 2012, Foto: 123RF

 

In this article