Sarcina usoara cu bani putini

4970 0

El este si cel care va efectua investigatiile de baza: hemograma, biochimie, analize de urina, VDRL (pentru depistarea sifilisului) si testul HIV. In baza trimiterii medicului de familie catre laboratorul cu care acesta este in relatie contractuala, beneficiezi de gratuitate la toate aceste analize.

Tot de la medicul de familie obtii si o trimitere catre un medic specialist, in cazul de fata la obstetrician. Acesta isi poate desfasura activitatea fie intr-o policlinica, fie intr-un spital, fie in ambele, in sistemul public de sanatate. Adica in cel pentru care tu contribui lunar, la care platesti asigurari de sanatate.

La randul sau, obstetricianul te va lua in evidenta si va intocmi un protocol de urmarire a sarcinii. Pentru inceput iti va recomanda un set de analize pentru depistarea unor infectii precum toxoplasma, citomegalovirus, chlamydia si rubeola. Aceste investigatii NU sunt gratuite, dar sunt absolut necesare pentru tine si copilul tau.

O alta investigatie necesara in sarcina este ecografia. Specialistii sunt de parere ca o gravida trebuie sa faca cel putin trei ecografii, cate una in fiecare trimestru. Teoretic, pe acestea trei ar trebui sa le poti face gratuit, in baza trimiterii de la medic. Ecografii de morfologie si morfometrie fetala poti face si in fiecare luna de sarcina daca iti doresti, dar mai ales daca… iti permiti. Caci ecografiile suplimentare va trebui sa le platesti.

Un alt pas important in supravegherea unei sarcini este triplu test, care se efectueaza in saptamanile 15-18.

Potrivit site-ului organizatiaemma.ro triplu test poate fi efectuat gratuit la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Bucuresti, in baza unei trimiteri de la medicul obstetrician sub observatia caruia se afla gravida.

Fie ca mediul in care traim este vinovat, fie ca varsta viitoarei mamici este mai inaintata, cert este un fapt: acela ca unul din cinci copii se naste cu o problema de sanatate, mai mare sau mai mica, de la prematuritate pana la malformatii severe. Pentru ca nu iti poti asuma un asemenea risc, ai o datorie fata de bebelusul tau inca de dinainte de a se naste. A te adresa unui medic pentru a-ti supraveghea sarcina si a efectua toate analizele si investigatiile pe care acesta ti le recomanda ori se impun, aceasta este prima ta datorie fata de copil.

Exista cazuri in care viitoarele mamici se plang de faptul ca atat consultatiile, cat si analizele sunt foarte costisitoare.

In perioada de sarcina, unele investigatii sunt obligatorii, iar altele optionale, asa cum unele sunt gratuite – costul lor fiind acoperit din fondul asigurarilor de sanatate – iar pentru altele trebuie sa scoti bani din buzunar.

Prima persoana careia trebuie sa i te adresezi pentru a putea beneficia de toate drepturile (investigatii gratuite, medicamente gratuite sau compensate, concedii medicale) este medicul de familie.

In this article

Join the Conversation