Scoala, altfel – o saptamana de creativitate

1877 0

Elevii vor afla zilele acestea care au fost activitatile aprobate de Inspectoratul scolar pentru scoala lor. Peste 100 de propuneri au fost adresate scolilor de ONGurile din toata tara.

Spre exemplu, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania va organiza cursuri de prim ajutor in scoli, in timpul carora elevii vor invata cum sa se comporte in situatii de urgenta. O alta propunere vine din partea Asociatiei Chance for Life si se adreseaza elevilor claselor a IV-a.

„Prin jocuri si diverse activitati in clasa, cei mici vor afla despre sursele de energie, despre drumul gazului natural de la extractie pana in locuinte, despre economia de energie si utilizarea in siguranta a gazului natural”, precizeaza Iuliana Dinu, coordonator al proiectului.

Voluntarii de la asociatia „No abuse” vor merge in scoli pentru a vorbi cu tinerii despre violenta domestica, iar discutiile se vor purta dupa vizionarea filmului „Angry Man” (distins cu premiul UNICEF in 2010).

Ce vor profesorii si elevii

Excursiile in natura si vizitarea muzeelor sunt activitatile pe care le-au propus directorilor de scoli profesorii cu mai putina imaginatie. „Sincer, as prefera sa recuperam materia din zilele in care nu s-a facut scoala si sa fac pregatire suplimentara cu elevii care dau Bacalaureatul”, spune Mihai G., un profesor din Capitala care se declara reticent fata de acest program. S-au dovedit insa creativi elevii, care si-au publicat propunerile pentru „Scoala, altfel” pe www.wedu.ro.

Saptamana olimpicilor

Jocuri de antrenare a memoriei, carnaval, concurs de postere si de scurt-metraje, experimente distractive – sunt cateva dintre proiectele lor. O activitate propusa de un numar mare de elevi este schimbul de roluri, pentru o zi: profesorii sa treaca in banca, elevii, la catedra. Tot in saptamana 2-6 aprilie se vor organiza si fazele nationale ale olimpiadelor.

2-6 aprilie – e perioada in care elevii participa, pentru prima data, la cursuri non-formale in scoala

  • STUDIU EUROPEAN

„Cum se instaleaza primavara in Europa”

Proiectul Greenwave – Unda verde, la care s-au inscris cateva unitati de invatamant pentru „Scoala, altfel”, ii provoaca pe profesori si pe elevi sa observe primele semne ale venirii primaverii si sa faca masuratori de meteorologie.
Ei vor observa si fotografia specii comune in Europa: broasca, randunica, frasinul si castanul salbatic. De asemenea, vor monitoriza schimbarile vremii, vor construi un pluviometru si anemometru, iar toate datele colectate vor fi inscrise intr-o baza de date europeana.

„Informatiile contribuie la un studiu privind debutul primaverii si modul cum se instaleaza aceasta pe continent. Proiectul se adreseaza elevilor din clasele primare si gimnaziale”, precizeaza Adelina Sporea, coordonator national. Detalii pe www.greenwave-europe.eu.

  • INFORMATIE APLICATA

Matematica, altfel: cum calculezi sansele la Loto

Un profesor creativ care preda matematica scrie, pe forumul Ministerului Educatiei, ce va face cu elevii lui in cele cinci zile: Aritmetica chibriturilor- joc de istetime folosind aranjamente din chibrituri, Bingo matematic – joc, pe echipe, avand intrebari legate de matematica, Sceneta „Matematicienii Italiei medievale”, avand ca personaje matematicieni italieni celebri.

De asemenea, profesorul isi propune sa mearga la o agentie Loto cu elevii lui, unde sa invete notarea sistemelor de joc si calcularea sanselor de castig, utilizand elementele de combinatorica studiate.

  • MARATONUL DE FILM

Documentare despre minoritati si comunism

Cluburile de Film One World vor fi organizate in 12 scoli de Asociatia „Oricum”, programul urmarind sa-i informeze pe elevi, prin documentare, despre drepturile omului, discriminare, ecologie, etc.

Sabina Baciu, coordonator de proiect, precizeaza ca, la clasele de gimnaziu, vor fi filme scurte si de animatie, avand teme precum ecologia si drepturile copilului, iar vizionarile vor fi urmate de activitati in scoala ori in afara ei.

„Un profesor dintr-o comuna a propus ca dupa vizionarea filmelor cu tematica ecologica, copiii sa mearga la o vale din zona pentru ecologizare. La licee, temele abordate sunt complexe, e vorba de minoritati, comunism, etc. In urma maratonului de filme pe aceste teme, elevii vor participa la dezbateri cu specialisti”

Cititi mai mult: „Scoala, altfel”: Sapte zile de creativitate – Educatie > EVZ.ro

 

 

In this article

Join the Conversation