Scorul Apgar: prima nota din viata copilului tau

4014 0

Impus in 1952 de catre dr. Virginia Apgar, acest test este o metoda rapida de evaluare a starii micutului imediat dupa nastere.

Ce inseamna de fapt?

Imediat ce bebelusul tau „a pasit” in lume, medicii sunt preocupati sa vada cat de bine se adapteaza el noului mediu, mai putin primitor decat cel din care tocmai a iesit, si cat de bine a suportat „traumatismul” nasterii. In acest scop a fost inventat scorul Apgar, cu ajutorul caruia se evalueaza starea de oxigenare si de ventilatie a noului nascut.

Scorul Apgar se efectueaza la 1 si la 5 minute dupa nastere si urmareste pulsul (numarul de batai cardiace pe minut), respiratia, tonusul muscular, raspunsul la stimuli si culoarea pielii. Fiecare dintre aceste semne sunt punctate cu 0, 1 sau 2. Pentru a retine mai usor aceste 5 semne si modul de punctare, urmareste aceasta schema simpla:

Semnul

0 puncte

1 punct

2 puncte

A

Aspectul (culoarea pielii)

albastruie, palida peste tot

corpul roz, extremitatile albastrui

tot corpul roz

P

Pulsul

absent

< 100 batai/minut

> 100 batai/minut

G

Grimase (raspuns la stimuli)

nici un raspuns

grimase

tuse sau stranut

A

Activitatea (tonusul muscular)

absenta

bratele si picioarele flectate

miscari active

R

Respiratia

absenta

slaba, neregulata

normala, regulata, plans

Evaluarea se face de 2 ori (imediat dupa nastere si la 5 minute), pentru ca majoritatea bebelusilor – mai ales cei „anesteziati” (de obicei, aceia nascuti prin operatie cezariana) – au nevoie de ceva timp ca sa devina trandafirii si sa respire normal. Cu cat scorul este mai mare, cu atat starea bebelusului tau este mai buna. De exemplu, un scor de 8-10 (10 fiind valoarea maxima) arata ca puiul tau este bine oxigenat si ventilat si nu are nevoie de o resuscitare viguroasa. Nu trebuie sa te sperii de termenul „resuscitare”.

Toti nou-nascutii au nevoie de aceasta manevra imediat dupa nastere. Daca bebelusul nu are probleme de respiratie si inimioara ii bate bine, i se aplica procedurile de rutina: este masat usor pentru a-l incalzi, i se aspira secretiile din gura, nas si faringe. Daca insa apar probleme (nu respira bine, nu-i bate inimioara cum trebuie sau este cianotic – albastrui), intervine resuscitarea propriu-zisa, care dispune de mijloace specifice, in functie de severitatea problemei.

Trebuie doar sa stii ca medicii sunt pregatiti pentru orice situatie si au la indemana toate instrumentele necesare pentru a-i face fata. La un Apgar de 5-7 pot fi necesare anumite masuri de resuscitare; iar daca valoarea este sub 5, este necesara o resuscitare serioasa si imediata.

Desi scorul Apgar este un indicator important, are totusi limitele lui! De aceea, daca scorul este mic, nu trebuie sa intri in panica! Se stie foarte bine in lumea medicala ca un Apgar mic la 1 minut de la nastere nu are legatura cu evolutia viitoare a copilului. Scorul reevaluat la 5 minute este mai relevant, iar faptul ca se imbunatateste dupa 5 minute este o dovada a eficientei resuscitarii. Un scor mic dupa 5 minute (0-4) la copilasul nascut la termen ar putea indica un risc de afectare cerebrala (cauzata de lipsa de oxigen la care a fost supus fatul). Acest risc creste daca scorul se mentine scazut si la 10, 15 si 20 minute de la nastere.

De retinut insa ca scorul Apgar este un indicator limitat pentru severitatea problemei si are foarte mica legatura cu evolutia neurologica ulterioara a copilului. Pentru a te convinge de valoarea lui „relativa”, iti enumar cativa factori care pot duce la un Apgar scazut: medicamentele administrate, prezenta unor malformatii congenitale la fat (defecte de dezvoltare) si adesea, prematuritatea.

Un bebelus nascut prematur, foarte sanatos de altfel si fara nici o dovada ca ar fi fost privat de oxigen, poate obtine un Apgar mic doar ca urmare a imaturitatii fiziologice. Este important de retinut ca scorul Apgar nu poate sustine de unul singur, fara alte investigatii suplimentare, ca bebelusul are probleme neurologice. Si nici nu poate fi corelat cu performantele intelectuale ulterioare ale acestuia. Asadar, daca mica ta minune a „trecut examenul” cu bine, bucura-te! Iar daca a luat „o nota” mai mica, nu fi ingrijorata – totul va fi bine!

In this article

Join the Conversation