Semnele nanismului la copii

6220 0

Nanismul la copii

In cazul copiilor, nanismul provoaca o crestere lenta si o intraziere a pubertatii. Nanismul nu poate fi sesizat de la nastere, semnele apar abia la cateva luni de la nastere. De obicei, la 6 luni, lipsa cresterii este deja vizibila. Pot aparea diverse complicatii cum ar fi: depozitarea de grasime in zona joasa a trunchiului, intarzierea in cresterea dintilor secundari, cantitatea scazuta de zahar in sange.

Daca nanismul se declanseaza inaintea pubertatii, atunci impedica dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare (lipsa parului facial sau corporal, lipsa mentruatiei, nedezvoltarea testiculelor).

Tipuri de nanism

Exista numeroase forme de nanism, insa cele mai cunoscute sunt:

  • Acondroplasia determina un trunchi mediu, brate si picioare scurte, capul usor mai mare in raport cu restul corpului si frunte proeminenta.
  • Displazie Spondiloepifizara este un tip de nanism care afecteaza coloana vertebrala si oasele
  • Displazia Distrofica este o forma rara de nanism si se caracterizeaza prin deformarea mainilor si a picioarelor, mobilitate limitata.

Cele trei tipuri de nanism prezentate mai sus au cauze genetice. Parintii nu sufera obligatoriu de nanism, ci pot avea inaltimi normale.

Un caz mai special este Sindromul Turner. El apare doar la fete si este cauzat de o anomalie la nivelul cromozomilor (purtatori ai caracterelor ereditare). Caracteristicile sunt statura scurta, fuziune a gatului de corp (gatul nu este proeminent).

Exista si tipuri de nanism care au cauze hormonale, fiind cauzate de scaderea functionarii glandei hipofize (responsabila de eliberarea hormonului cresterii):

  • Panhypopituitarism- cei care sufera de un astfel de nanism nu reusesc sa creasca in timpul pubertatii, prezinta probleme ale metabolismului, fluctuatii in greutate si pot suferi disfunctii in dezvoltarea sexuala.

  • Deficienta de hormon al cresterii – in acest caz, copiii cresc mai greu fiind vorba exclusiv de o lipsa a hormonului de crestere, dar se maturizeaza din punct de vedere sexual.

Netratate, aceste tipuri de nanism pot fi fatale. De aceea, este nevoie de tratamente pe baza de hormoni pentru a acoperi deficienta in functionarea glandei hipofize.

Pericole ale nanismului

In cazul in care copilul tau sufera de nanism, trebuie sa stii ca afectiunea lui este insotita si de alte complicatiii cum ar fi artrita, probleme dentare (inghesuirea dintilor), deformarea spatelui (aparitia cocoasei), apnee in somn (dificultate de a respira in somn).

Pot aparea si diverse simptome neurologice cum ar fi: dureri de cap, probleme de vedere ce, in unele cazuri, duc si la orbire.

Tratament

Tratamentul consta, de obicei, in inlocuirea hormonilor secretati de glandele suprarenale, ovariene sau testiculare si de tiroida cu hormoni sintetici precum cortisolul sau tiroxina.

In unele cazuri, atunci cand nanismul provoaca o deformare grava a membrelor se va interveni chirurgical.

In this article

Join the Conversation