Sensibilitatea copiilor la zgomot

11838 0

Şi nu este vorba despre faptul că bebe are deficienţe şi nu aude cum trebuie, ci, din contră, pare a fi deranjat de zgomotele foarte puternice. Cum nu ştie încă să transmită din ce cauză nu se simte confortabil, părinţii nu reuşesc să trateze cum trebuie această situaţie şi să evite momentele neplăcute.

Este prea tare!

Hiperacuzia este un sindrom care face un calvar viaţa celui care s-a pricopsit cu el. Persoana în cauză suferă teribil de pe urma zgomotelor cotidiene, ajungând uneori să aibă chiar atacuri de panică din pricina acestora. În cazul copilaşilor care nu tolerează zgomotele puternice situaţia stă cu totul altfel. Observă cu atenţie care sunt situaţiile stresante pentru cel mic. Dacă este vorba doar de zgomotele făcute de un aparat electrocasnic, de o maşină care trece în viteză, muzică la volum maxim sau hărmălaia unor adulţi vorbăreţi, nu este cazul să te alarmezi. Trebuie doar să reduci sursele de zgomot.

Copiii sunt diferiţi de adulţi

Pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile, trebuie spus că un copil mic aude de cele mai multe ori mai bine decât un adult. Motivul? Ei nu s-au obişnuit cu toată gama de sunete, nu au devenit imuni la toate frecvenţele şi nici nu reuşesc să identifice încă de unde vine fiecare zgomot. Situaţiile cu adevărat îngrijorătoare apar în momentul în care copilul continuă să pună mâinile la urechi sau să devină anxios mult prea des. Dacă apar şi alte simptome, de însingurare, lipsă de comunicare sau spaimă nejustificată, trebuie cerut imediat sfatul unui medic.

Cum „tratezi“ frica de zgomote

Foarte simplu! Identificăm cauza neplăcerilor şi o evităm cât mai mult posibil. Dacă nu avem încotro, o pereche de căşti de protecţie sau dopuri de urechi pot face minuni. Cu condiţia ca puiul să vrea să le poarte. Când eşti în preajmă şi vrei să-l ajuţi să treacă peste momentul de panică, acoperă-i urechile cu mâinile, apoi explică-i care este cauza zgomotului şi că se află în mare siguranţă alături de tine.

Autismul este doar unul dintre sindroamele care se pot manifesta şi cu sensibilitate la zgomote.

In this article

Join the Conversation