Serclaj cervical, o procedura de salvare a sarcinii

1673 0

Chiar daca e o procedura care cere sa fii mult mai grijulie cu tine pe durata sarcinii, serclajul te ajuta sa-i oferi lui bebe tot timpul de care are nevoie ca sa fie pregatit sa vina pe lume…

7 lucruri despre serclajul cervical

Serclajul este o interventie chirurgicala necesara in cazul unei disfunctii a colului uterin (incontinenta cervicala), care consta in faptul ca acesta nu sta inchis bine, punand sarcina in pericol.

De obicei, suspiciunea de incontinenta cervicala (sau cervix incompetent) apare in urma pierderii uneia sau a mai multor sarcini sau daca pacienta a suferit o conizatie (indepartarea unei portiuni a colului uterin) ori prezinta alti factori de risc.

Cervixul incompetent nu se vindeca de la sine, iar problemele se vor repeta cel mai probabil la fiecare din sarcinile urmatoare, tocmai de aceea fiind necesar serclajul.

Dupa serclajul cervical si pana la nastere, se impune un repaus continuu. In cele mai multe cazuri contactele sexuale sunt interzise, dar aceste detalii ti le va comunica medicul tau.

Serclajul cervical nu implica o procedura complicata, se face sub anestezie – in general, intre 2 luni si jumatate si 3 luni de sarcina – si consta in coaserea colului uterin printr-un fir solid intr-o pozitie corecta. Astfel, colul este perfect inchis si nu mai exista posibilitatea de a aparea complicatii.

Daca nu se apeleaza la serclaj, iar cervixul incompetent ramane netratat, exista un risc mare de avort spontan sau de nastere prematura.

Serclajul permite dezvoltarea bebelusului pana la sosirea termenului nasterii. Dupa saptamana a 36-a de sarcina, firele sunt inlaturate, urmand ca nasterea sa se produca in scurt timp. Chiar daca travaliul apare mai devreme decat s-ar fi intamplat in mod normal, bebelusul va fi suficient dezvoltat la momentul respectiv.

 

 

In this article

Join the Conversation