Sfaturi pentru saptamanile 1-3 de sarcina

2041 0

Dacă tu crezi că ești însărcinată (deși încă nu ai primit confirmarea), e cel mai bine să renunți la orice fel de obiceiuri nocive (fumat, alcool, hrană nesănătoasă) și să limitezi aportul zilnic de cofeină la maximum 200 mg (cam două cești de cafea). Însă cel mai important este să începi a lua vitamine prenatale, în special acid folic (doctorii recomandă aproximativ 600 µg de acid folic în sarcină). În mod ideal, ar fi bine să iei vitamina B9 (acid folic) cu cel puțin o lună înainte de a concepe, deoarece îți ferești puiul de defecte congenitale de tub neural, cum ar fi spina bifida.

Dacă iei medicamente pe bază de rețetă, nu renunța la ele din proprie inițiativă – discută mai întâi cu medicul ginecolog. Anumite afecțiuni, precum astmul sau diabetul, necesită medicație chiar și în timpul sarcinii. În rest, nu lua niciun fel de medicament, chiar și dintre cele care se eliberează fără prescripție, până nu îți întrebi întâi doctorul.

Singurul supliment la care trebuie să renunți imediat este vitamina A, care, în doze mari, poate provoca defecte la naștere.

Evită de asemenea chimicalele (cum ar fi substanțele antipurici pe care le folosești la cățelul tău), dar și expunerea la fumul de țigară.

Săptămâna 1

Practic, nu ești încă gravidă – ceasul începe să ticăie din prima zi a ultimului ciclu. Așa că, deși se spune că sarcina durează 40 de săptămâni, în fapt bebe stă în burtică doar 38.

Săptămâna 2

Apare ovulația. În mod ideal, spermatozoizii se pregătesc să fecundeze ovului.

Săptămâna 3

Are loc fecundarea într-una din trompele falopiene. Acum începe, rapid, diviziunea celulară.

Sursă: material publicat în revista MAMI/ ianuarie 2013

Foto: Guliver/ Thinkstock

 

In this article