Si insarcinata, si la munte?

3253 0

 Ai auzit ca micutului din burtica nu-i prea place „la inaltime”. O fi adevarat? Specialistii sustin ca e cat se poate de bine pentru femeile insarcinate sa se relaxeze intr-un peisaj cu brazi si stanci dezgolite. Cu cateva conditii: sa consulte medicul inainte de a pleca la drum, sa aleaga o statiune unde pot beneficia de tot confortul si de servicii medicale prompte si de calitate, sa nu se aventureze pe trasee prea lungi sau cu grad mare de dificultate.

Esti insarcinata, nu-ti depasi limitele

Daca astepti un copil  – in special, daca esti in primul sau in cel de-al treilea trimestru de sarcina – nu ar trebui sa desfasori activitati fizice la altitudini mai mari de 1.800 de metri. Dincolo de aceast prag, oxigenul se rarefiaza, ceea ce-i poate dauna micutului din burtica. Sub 1.800 de metri, nu exista contraindicatii, cu conditia respectarii anumitor reguli.

Cea mai importanta regula pentru femeia insarcinta este sa nu-si suprasolicite organismul, astfel incat sa ramana „fara suflare”.

Chiar daca esti genul sportiv, chiar daca iti spui ca esti in primele luni de sarcina si ca totul e inca permis, abtine-te de la orice activitati montane care presupun efort fizic intens, sau in urma carora te-ai putea accidenta.

Uita traseele de creasta sau cu grad mare de dificultate. Prefera, in loc, asa-numitele trasee familiale, nu foarte lungi, cu pante blande, care nu ocolesc cabanele unde te poti odihni la adapost si servi un ceai sau o ciocolata calda.

Ce sa ai la tine la munte

In privinta rucsacului, cumpaneste bine continutul acestuia inainte de a pleca la drum. Ai mereu in vedere faptul ca esti insarcinata si nu-l incarca cu lucruri de prisos pentru ca greutatea iti va solicita coloana vertebrala, si asa tensionata din cauza sarcinii.

Cel mai indicat e ca partenerul tau de drum sa-si asume rolul „carausului”. Ia-ti la tine un sandvis, doua, apa din belsug – chiar daca sunt izvoare pe traseu, e mai sigur sa bei din proviziile proprii -, un pulover calduros de rezerva, un hanorac usor, impermeabil, caci vremea la munte e schimbatoare! -, ochelari de soare, crema cu ecran mare. Nu uita telefonul mobil – incarcat! – si o mini-trusa medicala, recomandata de doctor. Asigura-te ca ai la tine harta cu traseele din zona si, pentru orice eventualitate, numerele de telefon ale echipei locale Salvamont.

 

 

In this article

Join the Conversation