Simptome dupa FIV: ce e normal si ce e anormal dupa fertilizarea in vitro

59901 0

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ia în discuţie scurgerile maronii, crampele şi contracţiile şi simptomele de sarcină (sau lipsa acestora) care pot să apară după o fertilizare in vitro.

La ce trebuie să fii atentă după FIV

Scurgeri maronii după FIV
De cele mai multe ori, scurgerile maronii sunt absolut normale. Atunci când se întâmpla procesul de nidaţie (sângerare de fixare), se sparg nişte vase de sange, se numesc vase spiralate, şi atunci curg niste picături de sânge. Nefiind vorba despre o cantitate mare de sânge, el nu ajunge imediat în vagin şi de aceea capătă culoarea maro. Acest proces nu este obligatoriu pentru toate femeile, unora li se întâmplă şi unora nu.

Crampe şi contracţii
Medicul ginecolog trebuie să fie anunţat de orice modificare apărută faţă de normal. Este important de ştiut dacă aceste scurgeri maronii după FIV sunt asociate sau nu cu crampe abdominale, cu contracţii uterine. Asocierea lor duce medicul ginecolog într-o direcţie sau alta. Însă doar scurgerile maronii, în cele mai multe dintre cazuri, nu reprezintă un semn rau.

Simptomele diferă după FIV
Reţine că simptomele sunt diferite de la o femeie la alta. Este posibil ca o femeie să nu experiementeze niciun fel de simptom şi totuşi să fie însărcinată, după cum sunt cazuri de femei care experimentează simptome sarcină şi, din păcate, nu sunt însărcinate. Din a doua categorie fac parte în special cele care iau tratament de susţinere a sarcinii cu estrogen şi progesteron care pot da simptome asemănătoare cu cele ale unei sarcini: insomnii, umflarea sanilor.
 

 

 

In this article

Join the Conversation