Sindrom ingrijorator: mamici la pubertate

325 0

Statisticile de la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris”, locul unde se inregistreaza majoritatea nasterilor din judet, releva un fapt trist: lunar, cel putin 10 tinere sub 18 ani aduc pe lume un copil. In loc de scoala si papusi, aceste tinere devin mamele unor copii mai mult sau mai putin doriti.

Tata – necunoscut

„Trendul este crescator in ceea ce priveste numarul de minore care ajung sa nasca la noi. Este ingrijorator mai ales faptul ca nu recunosc sau nu vor sa declare cine este tatal”, declara directorul medical al institutiei spitalicesti, doctor Sabin Nemes Bota.

„Pentru ca noi trebuie sa anuntam autoritatile in cazul unei nasteri cu mama minora, acestea au invatat sa nu declare tatal. Acesta ar intra automat la corupere de minori, deci tinerele sunt de cele mai multe ori educate sa declare tata necunoscut sau ca au fost victima unui viol.

Problema mare este ca majoritatea au si alte probleme de sanatate, nu neaparat faptul ca au nascut un copil. Ne vin cazuri cu boli venerice sau chiar cu tuberculoza”, a continuat Nemes Bota. In acel moment, reprezentantii unitatii sunt obligati sa anunte Directia Generala de Protectie a copilului, dar si Politia.

Statisticile ingijoratoare

Daca se face un raport asupra numarului de mame minore, anul trecut din 2.539 de nasteri, 129 au fost cu mame sub varsta legala a majoratului. Nici anul acesta situatia nu s-a imbunatatit. In primele patru luni, scurse de la inceputul anului, din 838 de nasteri inregistrate, 53 de mame au sub 18 ani.

Citeste tot articolul aici

In this article

Join the Conversation