Sindromul antifosfolipidic, cauza a avortului spontan

1137 0

Stiai ca mai bine de 2% din cazurile de avort spontan sunt cauzate de sindromul antifosfolipidic? Din pacate, foarte multe femei sufera pierderi de sarcina repetate pana sa fie diagnosticate corespunzator.

Sindromul antifosfolipidic sau Hughes (dupa numele medicului care a facut prima oara referiri la el) este o afectiune complicata, care le da mari batai de cap multor femei, fara ca macar acestea sa stie ca sunt bolnave. Putini medici ginecologi recomanda analizele pentru depistarea anomaliilor cauzate de aceasta afectiune, tocmai pentru ca nu se stie de foarte multi ani de ea.

Ce este sindromul antifosfolipidic?

Este o boala autoimuna caracterizata de prezenta in organism a anticorpilor antifosfolipidici, care duc la coagularea excesiva a sangelui si la tendinta acestuia de a face cheaguri. Nedepistata la timp, aceasta afectiune poate crea adevarate drame pentru viitoarele mamici. In primul rand, este responsabila de avorturile spontane pana in saptamana a 12-a, de moarte fetala intervenita in stadiile avansate de sarcina, dar si de retardul de dezvoltare a fatului.

Cine se afla in pericol?

Din pacate, nu s-au descoperit cauzele aparitiei acestor anticorpi. Un lucru este insa sigur: exista categorii de bolnavi care au o predispozitie, si anume cei care sufera de hepatita, HIV sau infectii cu malarie. In plus, exista anumite antibiotice ori medicamente pe baza de chinina ce cauzeaza dezvoltarea acestui tip de anticorpi in sange.

Simptome si efecte grave

Pentru o mai buna diagnosticare a pacientului, este nevoie si de un istoric medical al acestuia si al parintilor pentru a se sti daca au suferit de tromboza. Persoanele care sunt depistate cu sindromul Hughes prezinta riscuri crescute de a suferi de tromboza venoasa (la maini sau picioare, dar si la organe precum rinichi, ficat, plamani ori creier), tromoboza arteriala, care duce la infarct sau accident cerebral, dureri acute de cap diagnosticate gresit ca migrene, pierderi de memorie.

Tratamentul se face pe baza de diagnostic

Dupa analizele de sange obligatorii pentru diagnosticare, se va administra un tratament anticoagulant. De regula, este vorba de aspirina (probabil cate o tableta pe zi) sau heparina, injectabil. Doar medicul hematolog, pe baza valorilor din buletinul de analize, poate prescrie schema de tratament. Testul pentru depistarea anticorpilor antifosfolipidici se va face in asociere cu cel denumit lupus anticoagulant.

Proteina anticoagulanta

Exista si un alt timp de trombofilie, cauzat de deficitul de proteina S. Aceasta este responsabila de coagularea sangelui, iar scaderea cantitatii sale in exces, lucru care se intampla in mod obisnuit in timpul sarcinii, poate avea, la randul sau, efecte foarte grave. Tocmai de aceea trebuie sa ceri medicului ginecolog sa-ti recomande si aceasta analiza la primele teste pe care le faci dupa ce afli ca esti insarcinata.

 

 

 

In this article

Join the Conversation