Sindromul mortii subite la sugari ar putea fi prevenit

605 0

Sindromul mortii subite la sugari (SMSS), care afecteaza copiii cu varste sub un an, ar putea fi cauzat de o hiperactivitate a functiei nervului vag, care ar incetini ritmul cardiac al bebelusilor, sunt de parere specialistii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Strasbourg, informeaza Le Monde.

„Interesul major pe care il manifestam in ceea ce priveste SMSS rezida in construirea perspectivei de a putea oferi in viitor un diagnostic precoce asupra riscurilor la care sunt supusi nou-nascutii, multumita analizei unui esantion sanguin si a unui tratament preventiv, alaturi de o medicatie corespunzatoare”, a indicat prof. Pascal Bousquet, directorul laboratorului de neurobiologie si farmacologie cardiovasculara.

De peste zece ani, o echipa complexa reunind medici pediatri, farmacologi si biologi moleculari a examinat comparativ inimile bebelusilor morti de SMSS si ale celor decedati din alte cauze. Analiza probelor a permis descoperirea, in cazul SMSS, a unei cresteri semnificative a receptorilor specifici ai acetilcolinei, substanta produsa de nervul vag.

In cazul SMSS, nervul vag (sau gastro-cardio-pneumo-enteric), a zecea pereche a nervilor cranieni, care asigura transmiterea influxului nervos, cu un rol important in regularizarea frecventei cardiace, actioneaza precum o frana, blocand activitatea inimii bebelusului (bradicardie), este de parere Pascal Bousquet, citat de Le Monde.

Cea mai noua teorie a medicilor francezi ar putea duce la descoperirea unei metode viabile de preventie a SMSS in viitorul apropiat.

Chiar daca exista mai multe teorii care atribuie diferite cauze SMSS, in prezent nu exista nici un test concret care sa arate ce bebelusi sunt predispusi sindromului mortii subite sau cum poate fi prevenit acesta.

Cu toate acestea, medicii considera ca printre principalii factori de risc se numara: greutatea scazuta la nastere, prematuritatea, multiparitatea (nasteri multiple ale mamei), lipsa ingrijirii adecvate a mamei pe perioada sarcinii, mama mai tanara de 20 ani si expunerea la fumul de tigara.

Ca modalitate principala de preventie, specialistii recomanda ca bebelusii sa fie culcati pe spate, nu pe burta, sa aiba caile respiratorii libere, sa nu fie exagerat de inveliti sau imbracati si sa nu aiba, in timpul somnului, patutul intesat de jucarii sau perne.

Sindromul mortii subite la sugar reprezinta moartea brusca, neasteptata si inexplicabila a sugarului cu varsta sub 1 an, aflat in plina sanatate aparenta sau la care patologia cunoscuta nu lasa sa se intrevada un deces apropiat.

In this article

Join the Conversation