Singur la parinte = copil egoist?

833 0

In dorinta de a face din copilul lor un invingator, multi parinti incurajeaza, fara sa-si dea seama, egoismul si rautatea. Mai deunazi, o colega povestea surprinsa despre pustiul ei in varsta de 7 ani care nu-si mai doreste un fratior pentru a nu fi fortat sa imparta ceva cu el. De unde vin aceste porniri egocentriste si individualiste?

Atentie ce ii transmiti!

Evident, un copil nu are cum sa vina pe lume cu aceasta mostenire. Mediul in care creste, semnalele pe care le transmite parintele cu voie sau fara voie isi pun amprenta asupra comportamentului sau. Copilul caruia i se ofera aproape tot ce isi doreste, caruia i se „cauta in coarne” ori i se ia apararea, atunci cand ar trebui pedepsit, are toate sansele sa se transforme intr-un mic egoist.

Daca prichindelul tau este prea razgaiat si egoist, va trebui sa pui in practica unele strategii pentru a-l invata sa fie generos si altruist. Asadar:

  • cand vezi ca nu vrea sa imparta cu alti copii o jucarie de-a lui, explica-i faptul ca nu-si va pierde proprietatea asupra acelui lucru, ci doar il imprumuta pentru putin timp.
  • incurajeaza-l sa ofere, fie mancare, fie jucarii. Spune-i cat de mandra te face de el aceasta atitudine.
  • in casa, imparte totul in mod egal. Chiar intre voi, parintii, si el. Nu este normal ca un copil sa fie constient ca DOAR LUI i se cuvine ceva.

ATENTIE

Niciun copil nu ca invata sa fie altruist daca experienta din familie il invata sa se concentreze asupra lui insusi. De aceea, trebuie implicati in diverse activitati „emotionale”. In plus, un animal de companie ar putea chiar sa-l invete ce inseamna sa ofere din jucariile ori mancarea lui.

In this article

Join the Conversation