Soarele – beneficii si pericole

692 0

Expunerile indelungate insa pot transforma soarele dintr-un prieten foarte bun intr-un dusman de temut. Razele ultraviolete, o componenta a radiatiei solare, distrug numerosi microbi, de la bacterii periculoase pana la ciuperci sau eczeme corporale, informeaza Associatedcontent.com, citat de ziare.com.

Soarele care patrunde in fiecare camera are rolul de a purifica aerul si a elimina microbii. La nivelul pielii, razele de soare stimuleaza circulatia sangelui. De asemenea, expunerile moderate la soare au efect benefic si asupra respiratiei si a glandelor salivare, pancreasului sau hipofizei. Expunerea solara poate avea insa si consecinte daunatoare asupra organismului.

Cele mai frecvente efecte nocive ale expunerii solare excesive sunt dezhidratarea si lesinul in forma sa cea mai pacatoasa, sub forma unui atac de cord sau cerebral. Daca prima poate avea efecte negative majore asupra organismului intr-un termen lung, al doilea poate avea urmari fatale imediate.

Simptomele unui atac provocat de caldura sunt ametelile, lipsa transpiratiei, ritmul cardiac alert, dificultatile in respiratie, variatii ale tensiunii, senzatiile de greata si chiar halucinatiile. Caldura afecteaza foarte multe persoane, iar limita intre epuizarea normala a organismului expus razelor solare si un atac este una foarte fina, aproape insesizabila. Tocmai de aceea, in sezonul cald se impun masuri de prevenire a acestor efecte daunatoare, si nu de tratare.

In this article

Join the Conversation