Socul anafilactic

1022 0

Copii incalca mereu regulile („Nu iesi afara!”, „Nu manca alune!”), iar acest lucru il expune unor reactii severe, cum ar fi socul anafilactic. De aceea, adultii din jur trebuie sa stie cum sa intervina.

La gradinita

Daca duci un copil alergi in colectivitate, educatoarea trebuie sa stie la ce este sensibil si ce sa faca daca apare vreo criza. O lista cu alimentele intezise (afisata la bucataria gradinitei), il poate feri de multe necazuri. El nu are voie sa ciuguleasca de la altii, sa faca schimb de pachetele, sa primeasca macar o bomboana drept recompensa.

Asigura-te ca personalul stie sa recunoasa semnele unei reactii alergice, cunoaste medicamentele specifice si modul lor de administrare! Lasa la gradinita trusa medicala, numarul tau de telefon si numarul de la serviciul de ambulanta pentru cazul in care se intampla ceva grav!

Daca a avut un soc anafilactic, copilul trebuie sa aiba la el, in premanenta, trusa medicala recomandata de specialist, continand o injectie cu adrenalina, iar personalul gradinitei trebuie instruit sa faca rapid injectia.

Intepatura unei albine, un medicament (penicilina, de exemplu) sau un aliment (laptele de vaca, ouale, alunele) pot provoca o manifestare alergica extrema: socul anafilactic.

Reactiile alergice cuprind intregul organism: mancarime pe tot corpul, greata, crampe abdominale, voma si diaree, umflarea pleoapelor, buzelor si a limbii, respiratie dificila, cresterea ritmului cardiac, hipotensiune, colaps si pierderea cunostintei.

Intr-un soc anafilactic totul se petrece rapid, cea mai severa manifestare fiind edemul glotic, care produce asfixie. De aceea, este vital sa apelezi la un serviciu de urgenta.

O data alergia diagnosticata, trebuie sa ai in premanenta la tine, dar si in casa sau gradinita, trusa cu adrenalina care se injecteaza rapid. Medicul pediatru iti va indica de unde s-o procuri si iti va arata cum se foloseste. Iar tu ii poti instrui pe ceilalti (bona, educatoare, bunici).

In this article

Join the Conversation