Solutii anti-diaree

46717 0

Iata niste retete care te vor ajuta sa-ti pui puiul pe picioare in cazul in care sufera de diaree. Ingrediente principale: orez si supa de morcovi (poate ai auzit deja de "scaunul de morcov")

3 solutii in caz de diaree

Apa de orez
Cantitatea de orez necesara la 1 litru de apa este de 2 linguri cu varf. Se alege orezul, se spala, si se lasa la macerat timp de 1-2 ore, in apa rece. Poate fi lasat si de seara pana dimineata. Se completeaza apa in care a stat orezul pana la 1litru si jumatate si se pune la fiert, la foc moale. Din cand in cand se amesteca, astfel ca orezul sa nu se prinda de fundul vasului. Cand bobul de orez infloreste si se zdrobeste usor (cam dupa o ora si jumatate), continutul se strecoara printr-o sita deasa sau prin tifon, apoi se adauga 50 g de zahar (10 lingurite) si se mai da in cateva clocote. Se foloseste ca lichid de dilutie pentru preparatele din lapte praf sau ca aliment de tranzitie spre realimentarea normala in caz de diaree acuta.

Supa de morcovi
Cantitatile difera in functie de varsta:

  • 300 g morcovi la 1 litru de apa – pentru varste cuprinse intre doua saptamani si 2 luni
  • 500 g morcovi la 1 litru de apa – pentru copiii de peste 2 luni

Se curata morcovii, se spala, se taie in rondele si se pun la foc intr-un litru de apa la care se adauga un varf de cutit de sare. In timpul fierberii se completeaza apa pana la 1 litru. (E bine sa se foloseasca la fiert o oala gradata). Cand sunt bine fierti (dupa o ora, o ora si jumatate), continutul se mixeaza sau se trece prin sita si se paseaza, eventual de doua ori, ca sa se formeze o pasta fina, mai ales daca se da unui sugar mic ce sufera de diaree.
Supa de morcovi este o foarte buna solutie anti-diaree, deoarece are capacitatea de a regla tranzitul intestinal foarte repede, in mod normal asa-numitul scaun de morcovi aparand dupa 12-36 de ore. Supa de morcovi nu se recomanda insa mai mult de o saptamana. Cantitatea zilnica necesara se calculeaza in functie de greutatea copilului. In prima zi se administreaza 100, maximum 150 ml/kg corp, cantitatea fiind impartita in 7 mese.

Orez pasat cu branza de vaci

Iata o noua reteta pe baza de orez, utila in caz de diaree. Pentru o portie de 200 grame sunt necesare: 150 g orez fiert in apa si trecut prin sita sau 150 g de cereale (instant de orez), 50 g branza proaspata de vaci, 4 lingurite de sirop de zahar. Se amesteca bine totul, pentru a deveni omogen si pastos.

In this article

Join the Conversation