Sport pentru copii

805 0

 Ovidiu Gavrilovici, Conferentiar Doctor in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii A.I. Cuza din Iasi, membru al Consiliului Stiintific al miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos! – SETS”, va propune modalitati prin care puteti stimula copilul sa faca zilnic sport

  • Stimulati-va copilul sa aleaga sportul sau activitatile preferate. Nu ii impuneti propria preferinta!
  • Discutati cu copilul, pregatiti punerea in practica a pasiunilor lor, chiar si in mod indirect. De exemplu, daca ii plac spectacolele, filmele sau joaca in parc, mergeti pe jos in drum spre aceste locatii; proiectati impreuna cu el viitoarele activitati si imaginarea activa a acestora. Nu impuneti copilului un rol, negociati cu el anterior referitor la partea lui de rol in pregatirea si realizarea actiunii. Poate fi si o simpla alegere a tinutei sau a locului unde mergeti.
  • Cultivati si recompensati activitatea, sportul, miscarea; procesul, nu rezultatul (victoria, castigul, obtinerea trofeului competitiei). Dialogati constructiv despre placerea si beneficiile activitatilor fizice, a sportului in general, despre alimentele care il ajuta sa creasca armonios, despre igiena personala, importanta relatiilor bune cu cei din jur: familie, prieteni, colegi, despre grija si respectul fata de natura, despre pasiunile sale – descoperiti ce ii place, ce il bucura, ce il face fericit.
  • Fiti modele pentru copil! Aceasta inseamna sa nu asteptati ca cel mic sa "iasa pur si simplu afara", "sa se joace cu copiii", ci sa aveti un rol implicit si activ in modelare, stimulare, recompensare si, mai ales, in a-i oferi ocazii variate de exersare a pasiunii, a preferintelor pentru miscare.

 

 

In this article

Join the Conversation