Stabileste o legatura pe viata cu puiul tau

430 0

Fii linistita: curand, nimic nu te va mai lasa sa te indoiesti! In sfarsit, poti sa-l tii la piept pe acest omulet ce-a stat ascuns noua luni in burtica ta! Ce simti? Uimire, teama, induiosare? Din toate la un loc incepe acum sa se teasa indestructibila legatura ce te va uni de el pentru toata viata.

7 pasi catre o legatura pe viata

  1. Limiteaza vizitele rudelor si prietenilor in primele zile dupa nastere, astfel incat tu si proaspatul tatic sa faceti cunostinta in tihna cu noul membru al familiei.
  2. Dezmiarda-ti puiul si ia-l in brate. Atingerea tandra este acum cea mai puternica punte intre tine si el.
  3. Foloseste un port-bebe pentru a fi mai mult timp aproape unul de altul. In felul acesta te poti ocupa concomitent de treburi usoare si de bebelusul tau.
  4. Priveste-l indelung si zambeste-i. Iti va simti duiosia si curand iti va raspunde cu propriul suras.
  5. Maseaza-l usor, cu miscari mangaietoare. Va asocia contactul cu mainile tale cu starea de bine.
  6. Joaca-te cu el si canta-i. Veselia e molipsitoare, iar gangurelile si chiotele vor incununa peste putin timp relatia voastra speciala.
  7. Vorbeste-i in permanenta. Chiar daca nu stie inca sa comunice decat prin plans, adora sa-ti asculte vocea si reactioneaza la inflexiunile ei.

Din momentul nasterii, fiecare clipa care trece iti descopera trairi noi: raspundere, grija, oboseala, neincredere, descurajare, toate sunt acum legate de mica fiinta neajutorata. Cum sa legi prietenie cu aceasta inepuizabila „sursa” de scancete si lacrimi ce nu-ti mai da nici ragazul sa respiri si-ti face parca in necaz, udandu-si scutecul abia schimbat?

E drept ca atunci cand binevoieste sa doarma sau sa renunte la plans, bebelusul e dulce ca un ingeras, dar cine ar fi crezut ca ingerasii au atatea toane? Nu te speria daca dragostea materna n-a izbucnit instantaneu in inima ta! Ea este deja sadita acolo si infloreste continuu sub acest soare mititel care este copilul tau.

Si taticul e parinte

Brusc detronat de aparitia urmasului cu scutece, capul familiei are de infruntat si o anume stinghereala in relatia cu puiul de om. Si totusi, dincolo de aceasta teama de-a „manui” gresit firava faptura si de a se alege cu o mustruluiala zdravana din partea „leoaicei-mama”, proaspatul tatic are simtaminte asemanatoare consoartei.

Pune-i-l pe „micul print” in brate inca din prima clipa si lasa-l apoi sa-i schimbe scutecele, sa-i faca baita, sa-l plimbe si sa stea aproape de el. Orgoliul, responsabilitatea, bucuria si afectiunea il vor lega definitiv pe acest „urias” de piticul care-i poarta numele.

Bebelusul are trei preferinte sonore: glasul tau, bataile inimii tale si vocea taticului. Istet cum e, inca din a treia zi de viata recunoaste chiar mirosul laptelui matern. Nici o ocazie nu-i de prisos pentru a intari aceasta binecuvantata legatura cu copilul tau printr-un contact direct, corp la corp.

Suspinele pot fi domolite, somnul vine mai usor, increderea in aceasta lume noua pentru el creste atunci cand il asezi cu capsorul lipit de pieptul tau. Culca-l pe tine, sopteste-i vorbe de alint si respirati impreuna bucuria de a fi impreuna.

Stiai ca…?

…bebelusul e „dulce de-ti vine sa-l mananci” si pentru ca in primele sase luni de viata glandele sebacee secreta sebum in exces, iar surplusul actioneaza precum feromonii? Un motiv in plus pentru a-l acoperi cu pupaturile tale!

In this article

Join the Conversation