Stimuleaza-l sa vobeasca

302 0

Parca te si doare cateodata ca isi va pierde atat de repede dulceata ganguritului. IN interiorul lui se intampla, de asemenea, lucruri care nici prin gand nu-ti trec.

Inca de la nastere, creierul lui isi continua dezvoltarea inceputa in viata intrauterina si, odata cu el, „creste” si aparatul fonoarticulator. Numai asa, puiul tau va fi in stare sa pronunte corect primul lui cuvintel.

Iata cum il poti stimula a vorbeasca cat mai devreme.

Stabileste cu copilul tau o legatura afectiva puternica!

Cu grija insa, sa nu deveniti total dependenti unul de celalalt. In primul an de viata, copilul isi dezvolta sentimentul de siguranta doar daca ii vei oferi cadrul optim.

Vorbeste-i intotdeauna cu caldura si afectiune!

Ia-te dupa o veche vorba din popor, care spune „Vorba dulce mult aduce”! Tie iti va aduce apropierea de copilul tau si va crea intre voi un sentiment de intimitate. Daca vei folosi un ton agresiv sau o voce puternica, ii poti induce copilului un sentiment de anxietate si neliniste.

Nu neaparat pentru a-l adormi, ci pentru a-i crea o stare de buna dispozitie. Muzica e un excelent stimulent pentru dezvoltare. De asemenea, ritmul si rima implica muzicalitatea sunetelor, contribuind la retinerea mai rapida a unor cuvinte.

Foloseste cuvinte usor de asociat cu obiectele!

Nu uita ca primele cuvinte rostite de copil sunt substantivele. De aceea, ii va fi de foarte mare ajutor daca, in invatarea limbajului, cuvintele vor avea un corecpondent in realitate.

Foloseste CD-uri cu povesti!

Povestile sunt un mijloc excelent de dezvoltare a limbajului si a multor altor functii psihice. Ascultandu-le, copilul invata cuvinte noi, structuri gramaticale, expresii si modalitati tipice de exprimare pentru limba materna. Prin ele isi dezvolta memoria, imaginatia, atentia si gandirea.

Joaca-te cu el!

Poti chiar tu sa inventezi jocuri, dar il poti lasa sa se joace si singur. Jocurile simbolice pe care copilul le savureaza atat de mult au menirea de a dezvolta limbajul, prin faptul ca in aceste jocuri se formeaza si se consolideaza reprezentarile.

In this article

Join the Conversation