Strabismul si ambliopia

1758 0

Devierea privirii spre nas sau in lateral se numeste strabism. Majoritatea copiilor cu strabism au si alte rude cu aceeasi problema (este ereditar). 2 pana la 4% dintre copii sunt atinsi de aceasta afectiune, frecventa fiind mai mare la cei nascuti prematur. In primele saptamani de viata este posibil sa crezi ca micutul are strabism. Cu timpul insa el creste, fizionomia se schimba si acest efect dispare.

Strabismul convergent (privirea „crucisa”)

Cel mai des intalnit este strabismul convergent – copilul priveste „crucis”. Cauza cea mai frecventa este hipermetropia necorectata

Acum exista mijloace electronice de diagnosticare, dioptronul, care ajuta la depistarea precoce a acestei deficiente de refractie. Prin corectia hipermetropiei se corecteaza si strabismul. Daca nu este datorat hipermetropiei, atunci este un strabism congenital care trebuie operat chirurgical.

Ambliopia (ochiul lenes)

Ambliopia sau “ochiul lenes” apare atunci cand creierul nu mai ia in considerare informatia provenita de la unul dintre ochi. De regula acel ochi este miop, hipermetrop sau mult deviat. Aproape 5% dintre copii dezvolta ambliopie si cea mai frecventa cauza este strabismul netratat. Daca nu se incepe un tratament serios in prima copilarie se poate pierde ochiul respectiv.

Depistarea ambliopiei nu este usoara – copiii par normali chiar cu un singur ochi functional. Daca nu este deviat, “ochiul lenes” iti poate parea complet normal. Medicul pediatru depisteaza aceasta afectiune acoperind pe rand unul din ochi si observand daca micutul urmareste obiectele cu privirea. De cele mai multe ori insa, defectul se descopera de-abia la 3-4 ani, o data cu testele oftalmologice de rutina pe care trebuie sa le faca toti copii la aceasta varsta.

Tratamentul ambliopei

Tratamentul consta in acoperirea temporara a ochiului sanatos, ceea ce va obliga creierul sa foloseasca mai mult „ochiul lenes”. Daca micutul trage tot timpul de bandaj si il indeparteaza, medicul oftalmolog ii va pune in ochiul sanatos picaturi care ii vor incetosa privirea. Tratamentul este de durata – saptamani, luni, poate chiar ani.

 

 

In this article

Join the Conversation