Stresul a devenit parte a vietii tale

1188 0

Despre stres auzi vorbindu-se in fiecare zi. Ba mai mult, cele mai multe boli grave din zilele noastre au printre cauze si stresul. Acum te intreb: cand ai simtit ultima oara ca esti stresata. Din pacate, raspunsul tau ar putea fi azi, azi dimineata, poate… chiar acum.

Intr-un articol publicat in revista National Geographic, special dedicat stresului, este explicat intr-o maniera plastica si foarte clara faptul ca stresul este un lucru absolut normal – atata timp cat nu este continuu si nu devine un mod de viata.

Ce este stresul

Organismul tau face in permanenta eforturi pentru a-si patra echilibrul, atingand niveluri ideale de temperatura, tensiune arteriala, glucoza circulata pentru a produce energie si asa mai departe. Un factor de stres este orice element care tulbura acest echilibru. Daca esti o zebra in savana, se spune in articolul mai sus amintit, factorul de stres ar putea fi leul care e efectiv gata sa muste din tine. Ca sa scapi de el, ai nevoie mai mult ca orice de o energie care sa iti puna instantaneu muschii in functiune.

Ca atare, o parte importanta a “raspunsului la stres” o formeaza eliberarea unui hormon numit epinefrina (cunoscut si sub numele de adrenalina), care transforma imediat energia stocata in acizi grasi si glucoza. Rezultatul: ritmul cardiac, tensiunea arteriala si ritmul respirator se accelereaza. Daca trimiti energie in muschi in doua secunde in loc de trei, sansele tale de supravietuire cresc. Pe de alta parte, hormonii de stres, in special cei numiti glucocorticoizi, patrund in creierul tau, ascutindu-ti simturile si amplificand aspecte ale invatarii si memorarii. Devii mai atenta, mai concentrata.

Reactia la stres

In plus, reactia la stres intrerupe toate procesele care ar irosi energia. De exemplu, este inhibata digestia, un proces lent si cu consum mare de resurse. Daca stai sa te gandesti exact aceste lucruri se intampla si in viata ta. Iau o alta forma, dar esenta este aceeasi. Daca ai un teanc de doasare pe birou si deadline-ul a fost acum doua ore, daca copilul plange si are temperatura… nu sunt momente prielnice sa iti faci griji pentru gustare, cafea sau pranz. Te concentrezi asupra lucrurilor urgente, ti se ascut simturile si devii mai atenta.

Dar aici apare problema
Daca aceste lucruri devin factori de stres, ele determina si reactia la stres aferenta. Problema zileleor noastre este ca am ajuns sa consideram factori de stres multe din lucrurile cotidiene, sa traim stresul la cote maxime chiar si in situatii care se pastreaza in limitele normalului si nu au de-a face cu situatiile limita. In acest fel, toate reactiile care se declanseaza odata cu stresul, repetate des si chiar inutil, duc la o uzura timpurie, slabirea organismului si-ti afecteaza sanatatea.

In this article

Join the Conversation