Studiu: Somnul intrerupt peste noapte iti afecteaza grav activitatea din timpul zilei

2047 0

"Totul mergea atat de bine cu fiul meu nou-nascut… S-a adaptat imediat ciclului ziua-noapte si ne dadea ragazuri generoase sa ne odihnim, mie si sotului meu. La 6 luni lucrurile s-au schimbat si a inceput o teroare de 18 luni in care eram treziti de sase ori pe noapte", isi aminteste Bonnie Gibbs Vengrow, intr-un articol publicat pe Parents.com. Povestea ei este asemanatoare cu a multor proaspete mame care se confrunta cu lipsa somnului, cu epuizarea si dorinta de a putea prinde cateva ore de odihna. In timp, te obisnuiesti cu somnul pe bucati si, daca inainte, dupa ce te trezeai in toiul noptii nu mai puteai adormi, ajungi sa adomi imediat ce pui capul pe perna. Cu toate acestea, te trezesti obosita si te simti ametita intreaga zi.

Un studiu recent, publicat in Medicina Sleep arata ca somnul intrerupt are aceleasi efecte ca lipsa somnului.Cercetatorii de la Scoala de Stiinte Psihologice de la Universitatea din Tel Aviv au pus in legatura intreruperea somnului cu abilitati cognitive compromise, cu tulburari de atentie si dispozitie proasta. In general, o noapte de somn intrerupt este echivalentul a doar patru ore de somn (patru ore de somn care sa te tinea pe picioare o intreaga zi!). "Chiar daca este vorba de treziri scurte, de 5 – 10 minute, efectul este acelasi deoarece inseamna perturbarea ritmului natural de somn", explica  Avi Sadeh, coordonatorul proiectului.

Problema este accentuata in special la proaspetii parinti, deoarece "studiul nostru arata impactul doar pentru o noapte perturbata", a continuat acesta, "dar noi stim ca efectele se cumuleaza si, prin urmare, pretul platit de proaspetii parinti – care se trezesc de trei pana la 10 ori pe noapte luni de zile in sir – este enorm. Pe langa efectele fizice pe care le are somnul intrerupt, parintii dezvolta de multe ori sentimente de furie fata de copiii lor si apoi se simt vinovati din cauza lor."

In this article

Join the Conversation