Substantele periculoase din casa ta

327 0

Pot fi daunatoare din cauza continutului crescut de chimicale, mai ales in cazul copiilor. Exista mai multe incercari pentru crearea unor substante de curatat care sa nu contina agenti mutageni sau toxine potential cauzatoare de cancer. Detergentii pot provoca alergii din cauza unor enzime ale Bacillus subtilis. De aceea este foarte important ca hainele bebelusilor sa fie bine clatite.

Cuptorul cu microunde

Folosit in mod regulat, poate crea mai multe neplaceri. Sub actiunea radiatiilor din cuptor, alimentele sufera modificari prin care proteinele si glucidele din compozitia lor sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la aparitia diabetului si a dezvoltarii celulelor tumorale.

Alergenii de interior

Se dezvolta si se raspandesc usor: sunt prezenti in covoare, draperii, huse, canapele. Alergenii sunt responsabili de declansarea si intretinerea astmului bronsic.

Mucegaiul

Se poate dezvolta in sistemele de conditionare a aerului si favorizeaza declansarea crizelor astmatice. De asemenea, locuintele intunecate, umede si slab ventilate creeaza conditii pentru aparitia mucegaiului.

Totusi, ele pot fi intalnite in cele mai neasteptate locuri: in dormitorul tau, in sufragerie sau chiar in bucatariei. Ioana Craciun, specialist in medicina interna, iti spune care sunt acestea pentru a incerca, pe cat posibil, sa le eviti.

Recipientele din plastic au in compozitia lor o substanta cu potential toxic, bisfenol A, pe care alimentele o pot acumula atunci cand lichidele fierbinti sunt turnate in vase de plastic. Bisfenolul A distruge hormonii endocrini.

Aluminiul

Este prezent peste tot – in aer, in apa, in sol sau in medicamente – fara sa fie daunator in cantitati mici. Daca depaseste doza considerata optima, are efecte negative asupra sistemului nervos central si poate provoca dementa Alzheimer.

Trebuie sa renunti la vasele de aluminiu, la folia de aluminiu (folosita mai ales la cuptor), sa citesti cu atentie despre continutul in aluminiu al apei imbuteliate. De asemenea, unele antiperspirante contin saruri de aluminiu si zirconium care inhiba activitatea glandelor sudoripare si determina inchiderea porilor.

Semipreparatele

Contin aditivi alimentari (coloranti, emulgatori, antioxidanti, stabilizatori, conservanti) grupati sub denumirea atat de cunoscuta de E-uri. Acestea sunt responsabile de aparitia cancerului, bolilor de piele, bolilor digestive, ale sistemului nervos sau ale vaselor sanguine.

In this article

Join the Conversation