Sufocari

725 0

Pune copilul cu fata in jos de-a lungul antebratului tau, cu capul mai jos decat pieptul. Sprijina-i capul cu o mana, folosindu-ti in acelasi timp coapsa pentru a tine copilul in siguranta. Cu mana libera, loveste-l in spate de cinci ori. Chiar dupa primele doua lovituri, este posibil ca obiectul inghitit sa inceapa sa respire normal.

Daca nu reusesti din prima metoda, ridica-l cu fata in sus si asaza-l in poala tot cu capul in jos. Sprijina-I capul, care trebuie sa fie mai jos decat pieptul. Pune doua degete in mijlocul sternului si bate-l pe spate de cateva ori. Daca in continuare copilul nu poate respira normal, suna la 112.

Daca micutul si-a pierdut cunostinta, aplica metodele de resuscitare cardio-pulmonara (respiratie gura la gura). Pentru instructiuni, suna la 112. Daca in timpul acestor manevre vezi obiectul cu care s-a inecat copilul, incearca sa-l scoti afara.

Truc

Orice adult ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor in cazul in care o persoana nu mai poate respira singura. Ca sa eviti inecarea copilului mic, nu-i da sa manace alune, guma, bomboane tari sau bucati de mancare rigida si nu-i oferi jucarii care se pot demonta in bucati mici, pe care ar putea sa le inghita.

Atingerea cu gura a obiectelor de tot felul reprezinta pentru micuti o parte din procesul de cunoastere si invatare, dar, in acelasi timp, ei isi pun astfel viata in pericol. Mancarea tare sau cleioasa este, de asemenea, periculoasa.

Cum poti sa-l ajuti acasa

Daca micutul tau pare ca s-a inecat cu ceva si plange puternic sau tuseste, trebuie sa stii ca aceasta este o modalitate naturala prin care obiectul care-i obstructioneaza caile respiratorii ar putea fi inlaturat. Plansul si tusea sunt cele mai sigure semne ca blocajul respirator este mic sau chiar nu exista.

Acorda-i primul ajutor copilului daca nu poate sa respire, sa tuseasca sau sa planga, daca scoate zgomote puternice in timp ce inspira, daca s-a albastrit la fata sau daca si-a pierdut cunostinta.

In this article

Join the Conversation