Sugarul prematur. Reguli de ingrijire

13164 1

Prematur este termenul care se da bebelusilor nascuti inainte de termen, precum si celor nascuti la termen, dar care au sub greutatea normala (2,5 kg). De obicei, acestia sunt lipsiti de stratul adipos, au pielea acoperita de un perisor

moale, membrele sunt subtiri si abdomenul bombat. Plansul e slab si inefi cient, iar unghile mai moi si mai scurte. Prima ingrijire o va primi chiar in maternitate, la sectia de terapie intensiva, de unde va pleca atunci cand starea de sanatate ii va permite sa mearga acasa la mami si tati.

Nevoile sugarului prematur…

Somnul. Spre deosebire de nascutii la termen, sugarii nascuti prematur dorm mai mult in 24 de ore, dar pe perioade mai scurte. Asta pentru ca functiile creierului nu sunt pe deplin dezvoltate. Pana la sase luni dupa nastere, asteapta-te sa te trezesti frecvent peste noapte. Poate dura mai mult pana ce prematurul va reactiona la prezenta parintilor. Pentru a reduce considerabil riscul sindromului de moarte subita, pune-l sa doarma pe spate.

Plansul. Pana la 3 ore pe zi, este normal. Si asta pana face 6 saptamani, poate chiar maimultisor…

Zgomotele. Il pot deranja lumina, ori sunetele prea puternice ori, dimpotriva, prea multa liniste sau atingerile si miscarile. Nu te sfii sa-l tii cat mai multa vreme in brate, la pieptul tau! Varianta cu „il obisnuiesti prost” nu mai are niciun rost in astfel de momente.

Alaptarea. Programul probabil e deja stabilit din maternitate, dar e bine sa-l alaptezi o data la 4 ore. Mesele in cantitate mica reduc riscul regurgitarii.

Suplimente. Se dau numai la recomandarea medicului si, probabil, o sa va dea fier. Unii premature au nevoie de suplimente de lapte si vitamine pentru a sustine cresterea.

Vaccinuri. Cu exceptia vaccinului impotriva hepatitei B, schema de vaccinare este aceeasi cu a unui nascut la termen, calculata din momentul nasterii.

Dar nu te speria, e vorba de trei lucruri cu care sa-si faca mai placuta acomodarea cu lumea si cu noua lui casuta.

Caldura. Pentru ca nu are sistemul de reglare a temperaturii dezvoltat, caldura este esentiala pentru starea lui de sanatate. Trebuie sa aveti in permanenta 25 de grade in casa si sa-l feriti de curentii de aer direct. E necesara insa si ventilarea aerului (aerisire). Nu uita de caldura sufleteasca, mangaieri si leganat ori de cate ori parintii simt nevoia. E un copil special, sa nu uitam…

Imbracamintea. Trebuie sa fie pe masura lui, pentru a-I mentine temperatura si pentru a nu-i limita miscarile. Ai grija sa-i acoperi mereu extremitatile, iar pentru asta iti recomand sosetele, ori salopetele prevazute cu ciorapel si manusi. Alege hainute usor de imbracat si dezbracat. Iar materialele din care sunt confectionate sa fie naturale (bumbac), care pot fi usor suportate de pielea lui fragila.

Manevrarea. Orice miscare duce la consum de energie. Astfel, el trebuie manevrat cat mai putin, pentru a-si putea folosi energia pentru crestere. Pana cand vom putea spala bebelusul in cadita (medicul va recomanda momentul potrivit), il vom sterge doar cu servetele umede, incalzite la temperature corpului. Dupa spalare, foloseste un ulei de masaj, un pic mai mai gras. E bun si cel de masline, fiert si racit.

Controalele medicale

In cazul unui bebelus prematur, controalele medicalela domiciliu sunt maidese. Discutati cu neonatologul si planifi cati impreuna vizitele pentru a avea sub control dezvoltarea celui mic. Primul control este recomandat la 4-6 saptamani dupa nastere sau la 31-33 de saptamani de la conceptie.

Total interzise:

  • Expunerea copilului la boli contagioase
  • fumatul langa un copil prematur

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. mihaela Răspunde

    Eu am o fetita născută la 24 de săptămâni avea 650 de grame am stat cu ea 3 luni în spital după care am ieșit cu 2kg 525 grame acum are 3kg 500 maninca bine creste cum trebuie singura noastră problema e colici în fiecare seara are colici ce-mi recomandați pentru ea și știu că colici pentru un bebe născut la termen sunt pina la 3 luni la un bebe prematur pina la cite luni