Surse de calciu pentru copilul tau

1085 0

Sursele principale sunt laptele si derivatele sale: iaurt, cascaval, crema de branza etc. Dar si oua, peste, carne, zarzavaturi, fructe. S-o luam, insa, metodic:

Alaptarea este ideala, laptele de mama fiind o importanta sursa de calciu. Desi cantitatea de calciu si fosfor este mai mica decat in laptele de vaca, totusi exista acel raport insemnat dintre cele doua elemente (in laptele uman) – esential in absorbtia calciului.

Concret: coeficientul de absorbtie digestiva a calciului din laptele uman este de 75-80%, spre deosebire de laptele de vaca, de exemplu, in care acest raport este aproape unitar – in jur de 1,3.

Nevoile de calciu cresc, fireste, odata cu inaintarea in varsta. Astfel, acesta va fi de patru ori mai mare (fata de un sugar mic) la grupa de varsta 4-6 ani. Este esential ca mamele sa stie cat de importanta este vitamina D, al carei rol consta in facilitarea absorbtiei calciului.

Iata de ce mamicile nu trebuie sa uite nicio clipa cat de necesara este aceasta in primele 18 luni de viata. Motiv pentru care copilasul va primi, zilnic, un preparat de vitamina D. De obicei se recomanda Vigantolul – 2 picaturi/zi.

  • lapte si produse lactate
  • cereale, galbenus, carne, cascaval, nuci, migadale, fructe uscate
  • laptele degresat si semidegresat contine mai mult calciu la 100 ml decat laptele integral
  • banane, capsuni, kiwi, lamai, mere, pepene galben, piersici, portocale, struguri
  • dovlecei, mazare, morcovi, spanac, sparanghel, anghinare, broccoli.

„Mancatorii” de calciu

1. Nu-i da copilului mancaruri de tip fast-food, chips-uri, snacks-uri, mezeluri ce contin multe, multe E-uri care „fura” calciul.

2. Degeaba ii dai lapte daca il…imbunatatesti cu cacao. Aceasta blocheaza asimilarea calciului.

3. Renunta la sucuri artificiale, acidulate – mai ales cele care contin cafeina.

4. Nu-l uita in fata calculatorului sau a televizorului. Acestia sunt alti „mancatori” de calciu.

5. Nu-l scuti de sport, miscare, pentru ca doar asa ii vei consolida sistemul osos.

In this article

Join the Conversation