Sursele de bucurie pentru un copil

1388 0

Este foarte important ca cel mic sa perceapa ca interactiunea dintre oameni aduce bucurie – atunci cand se uita la tine sa vada ca razi, zambesti si ca exprimi bucurie.

Bucurie in comunicare

Gandeste-te la toate momentele in care trebuie sa vorbesti, pur si simplu, pentru copilul tau – mai ales daca este sugar sau copil mic. 

Nu subestima importanta comunicarii cu el si cata bucurie ii aduce  copilului sa-ti exploreze fata, emotiile si tonul vocii. Sunt informatii si trairi pe care nu le-ar putea gasi intr-o jucarie. Momentele de interactiune de zi cu zi trebuie sa devina ocazii de a sadi bucuria in sufletul copilului tau si de a-l ajuta sa descopere puterea relatiilor sociale.

Bucuria explorarii

Copiii au nevoie sa se simta ca lumea este un loc sigur pentru ei, ca o pot explora cu bucurie, fara teama de consecinte nefaste.

Sigur, trebuie sa-ti pastrezi copilul in siguranta, dar un flux constant de "nu nu nu" comunica doua lucruri copilului: lumea nu este sigur de explorat si, e de alta parte, ca el nu este in stare sa o exploreze. Practica redirectionarii este o metoda indicata in acest caz: decat sa-i zici "Nu face asta!", spune-i : "Fa asta in loc (si ofera-i o alternativa)!"

Cultiva curiozitatea si ai de castigat. In acest fel, iti indrumi pe nesimtite copilul tau sa exploreze lumea plin de bucurie si in siguranta.

 

In this article

Join the Conversation