Tatal si fiica

973 0

Fii de la inceput un tata activ

Incepe sa construiesti o relatie apropiata cu fiica ta inca de la inceput pentru ca, in functie de aceasta relatie, ea isi va dezvolta si relatiile viitoare cu alti barbati. Fie ca isi dau seama sau nu, femeile au tendinta de a-si alege partenerul de viata dupa modelul tatalui pentru ca tatal le este primul exemplu de cum ele ar trebui sa fie tratate de barbati.

Arata-i afectiune

Imbratisarile nu sunt doar pentru bebelusi, ci si pentru tinerele femei. Atingerea este o componenta de baza a oricarei relatii, fie ca vorbim de relatii de colegialitate sau de prietenie. Prietenii se imbratiseaza, bunicile isi saruta nepotul pe frunte, colegii de munca obisnuiesc sa se bata pe spate in semn de apreciere. Sunt manifestari normale ale afectiunii si asa ar trebui sa fie si in privinta relatiei tata-fiica. Saruturile si imbratisarile pe care i le oferi fiicei tale ii intareste acesteia increderea in iubirea pe care i-o porti.

Momente tata-fiica

Este important ca tu si fiica ta sa aveti activitati pe care sa le faceti doar voi doi. Poti initia obiceiuri inca de cand ea este mica si sa va construiti treptat ,,momentele voastre”.

Spre exemplu, alege o zi pe saptamana in care sa luati pranzul impreuna. Poti profita de astfel de activitati pentru a o cunoaste pe fiica ta mai bine, pentru a dezvolta o comunicare buna cu ea (o comunicare buna intre voi o va ajuta sa vina la tine, sa iti spuna probleme pe care le are, ceea ce iti permite tie sa ii oferi ajutor si sprijin din timp).

O alta varianta ar fi sa va alegeti un hobby comun, permitandu-i fiicei tale sa-si formeze si o alta imagine despre tine, alta decat cea pe care o percepe in mod obisnuit cand sunteti acasa. Ca tata, afli ce ii place, ce nu ii place, la ce este buna, la ce nu se pricepe tocmai bine si ti se ofera ocazia, astfel, sa participi la conturarea viitorului fiicei tale, directionand-o catre domenii in care ea se poate descurca extraordinar.

Ascult-o

Ascultarea este esentiala mai ales in perioada ei de adolescenta. Adolescentele au tot felul de probleme, de nelinisti; unele sunt minore (ce oja sa foloseasca, ce bluza sa poarte), altele se refera la cariera pe care vrea sa o urmeze. Ca tanara femeie, fiica ta nu se asteapta de la tine ca tu sa ii rezolvi problemele, ci doar sa o asculti si sa ii intelegi sentimentele.

Respectul pentru mama ei

Copiii au tendinta sa invete mai degraba din comportamentul si nu din discutiile parintilor, iar acest lucru se numeste modelare. Copiii imita comportamentul parintilor chiar dinainte sa inteleaga semnificatia din spatele acelor actiuni. Prin urmare, trebuie sa iei in considerare comportamentul tau fata de mama fiicei tale. Tratarea mamei cu iubire, respectandu-i demnitatea si valorile va stabili un model pozitiv de conduita pentru fiica ta.

De asemenea, fiica ta va urmari interactiunile pe care le ai si cu alte femei (bunica, matusa, sora) si va observa daca felul tau de a te comporta, de a vorbi se schimba atunci cand interactionezi cu femeile fata de cum esti in raport cu alti barbati. Este in regula ca tu sa te comporti diferit cu barbatii fata de cum te comporti cu femeile, atata timp cat faci astfel de diferente in mod pozitiv si nu discriminatoriu.

In this article

Join the Conversation