Tatal si fiul

1199 0

Nu inseamna, insa, ca totul trebuie sa fie perfect pentru ca si tu gresesti, iar astfel de situatii sunt un prilej pentru a-i arata fiului tau cum sa reactioneze in fata erorilor, esecurilor. Iata ce inseamna relatia tata-fiu:

Tu si bebelusul

La sase luni, bebelusul incepe sa-ti distinga vocea de cea a mamei. In perioada in care incepe sa mearga, atentia celui mic se va indrepta dinspre mama catre tine. De asemenea, este perioada in care baiatul tau devine interesat in tot felul de unelte, barci, mingi, tractorase, practic isi va dori sa cunoasca lucrurile care iti plac si tie, lucrurile tipic masculine. Este logica naturii, fiul isi imita tatal, iar fiica mama.

Tu si adolescentul

Pe masura ce cresc, baietii vor observa ca se modifica si modul lor de gandire si vor incerca sa se indeparteze de tot ceea ce inseamna specific femeilor. Este o perioada cruciala in care comportamentul tau are o mare influenta asupra lui. Fiul tau observa cum te comporti cu cei din jurul tau, cum faci fata diverselor situatii, manierismele tale.

De influenta ta depinde modul in care el va stii sa se comporte ca un barbat in raport cu diversele experiente prin care va trece, dar si in raport cu oamenii cu care va intra in contact (in mod special trebuie sa ii arati cum sa se comporte in relatia cu femeile, ce este bine sa faca si ce nu).

Interactiunea tata-fiu este esentiala. Prin urmare, incearca sa initiezi diverse activitati pe care sa le imparti cu fiul tau inca de cand el este mic.

  • Excursii, iesiri-plecati la pescuit impreuna, mergeti la un film sau la bowling.
  • Sport – toata lumea are nevoie de exercitii fizice pentru a se mentine in forma. De ce sa nu incercati sa faceti o astfel de activitate impreuna? (mergeti la inot, la alergat). Poate fi momentul vostru special ,,tipic masculin”.
  • Proiecte – nu numai ca te poti implica in activitatile lui scolare, contribuind la educatia lui, ci si in proiecte extrascolare prin care va puteti consolida relatia. Spre exemplu, reparati impreuna masina in garaj sau construti o barcuta impreuna.
  • Antrenare – o buna metoda pentru a petrece mai mult timp impreuna este sa devii antrenorul fiului tau. Este in echipa de fotbal a scolii? Antreneaza-l pentru urmatorul meci, invata-l cum sa fie mai bun in ceea ce ii place sa faca.
  • Lucruri ,,tipic masculine”-Indruma-l in experientele pe care doar voi barbatii le traiti. Spre exemplu, arata-i cum sa se rada pentru prima data.

Rolul tau in viata fiului tau

In relatia cu fiul tau nu trebuie, insa, sa te ocupi doar de partea de amuzament si sa lasi in mainile mamei mustrarile. Pentru ca tu esti principalul model pe care il are, de la tine trebuie sa invete si ce inseamna responsabilitatea si autoritatea paternala.

Tu facilitezi dezvoltarea fiului tau. Ajuta-l sa deprinda anumite aptitudini si evita sa-l critici prea mult pentru ca vei face ca el sa devina o persoana nesigura, introvertita.

Trebuie sa stii sa-i spui si nu. Il iubesti foarte mult, insa nu trebuie sa il complaci in absolut orice. Nu uita ca si el va fi tata in viitor si trebuie sa stie de la inceput ca exista limite. Pe de alta parte, inceara sa nu fii prea strict, privandu-l pe fiul tau de experiente frumoase.

In this article

Join the Conversation