Televizorul influenteaza negativ dezvoltarea copilului?

475 0

De asemenea, au existat cercetari si studii care au incercat sa demonstreze daca televizorul este sau nu ceva rau, daca ne dauneaza in vreun fel corpului sau mintii. Ca de obicei, parerile au fost impartite.

Argumente in favoarea cutiei cu imagini

Prin urmarirea unor programe de calitate copilul are posibilitatea sa se distreze, sa cunoasca si sa invete mai multe lucruri, sa-si dezvolte cunostinte generale bogate si in cele din urma sa poata fi educat mai usor.

Specialistii spun ca, din perspectiva anatomo-fiziologica, nu exista nici un fel de risc pentru ochii copilului si nici o posibilitate de iradiere din cauza tubului.

Argumente impotriva televizorului

Cei care lupta impotriva aparitiei timpurii a televizorului in viata copilului se bazeaza pe aspectele considerate nocive, cu consecinte in dezvoltarea ulterioara a micutului.

Ei considera ca televizorul prezinta aspecte traumatice ale vietii cotidiene, care pot sa-l afecteze pe micut. Chiar si in cadrul filmelor permise cu acordul parintilor exista foarte multe scene de violenta sau de sex.

Ele nu sunt percepute de copil cu sensul lor exact si pot fi repetate mimetic. Totodata, timpul indelungat petrecut in fata televizorului duce la stari de oboseala si de nervozitate, pot afecta ochii micutului, dar cel mai rau, ii pot altera sufletul.

Solutii

Daca iti este teama pentru vederea micutului, asaza-l la o distanta sigura, la doi-trei metri de ecran. Pericolul generat de radiatiile tubului este minim, iar noile tehnologii au ajuns sa le inlature aproape definitiv. De aceea, daca ai bani suficienti, ar fi mai bine sa cumperi un televizor flatron (cu ecran plat), mult mai performant si fara radiatii.

Potrivit medicilor, copilul poate fi lasat in fata televizorului imediat dupa ce a depasit problemele de perceptie. Faza este depasita dupa varsta de 2-3 anisori. Din punct de vedere psihologic insa, lucrurile sunt putin mai complicate, caci completarea golurilor de informatie din mintea unui copil se realizeaza in jurul varstei de 6 ani.

Daca te temi ca ce e mult strica, urmeaza sfatul unor cercetatori americani care spun ca doua jumatati de ora de vizionare, cu pauze intre ele si cu control din partea parintilor, nu pot face nici un rau.

In this article

Join the Conversation