Testul de paternitate se poate face si acasa

594 0

Rezultatele unui test de paternitate pot fi gata in cateva saptamani. Astfel de analize genetice pot fi folosite si pentru investigarea altor grade de rudenie. Persoanele care vor sa isi elimine orice suspiciuni legate de filiatia paterna pot recurge la o testare moderna, usor de realizat.

Firmele particulare din Romania care ofera astfel de servicii sunt, de fapt, reprezentante ale unor companii internationale, lideri pe piata unor astfel de analize genetice. Rezultatele insa nu pot fi folosite in instanta.

„Clientul are doua posibilitati: fie isi recolteaza probele ADN (din cavitatea bucala), acasa, fie vine la sediul nostru, unde recoltarea acestora se va realiza de catre personalul specializat”, explica Mihaela Alexandru, consilier ADN la clinica Medo din Brasov.

In cazul in care prelevarea se realizeaza la domiciliu, clientul primeste un kit si informatii referitoare la pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Pentru probele ADN din cavitatea bucala, pacientul recolteaza celule din mucoasa cu ajutorul unor periute. Este nevoie de o atentie sporita, pentru ca materialul genetic se poate deteriora usor.

Pentru interpretare, probele genetice, fie recoltate acasa, fie in laborator, sunt trimise in strainatate. Dupa cateva saptamani, pacientul poate sa isi ridice personal rezultatul sau il poate primi prin posta, fiind respectata confidentialitatea. Preturile unui test ce poate fi realizat si acasa variaza intre 1.500 si 1.800 de lei, in functie de firma. In comparatie, un test ce se face doar in laborator costa intre 1.200 si 2.000 de lei.

In this article

Join the Conversation