Tipurile de anestezii pentru cezariana

7266 0

Anestezia epidurala

Consta in injectarea substantei anestezice (continuu sau in doze repetate) la nivelul coloanei vertebrale lombare (intre os si meninge – teaca protectoare a maduvei spinarii), printr-un cateter fin (cateter epidural).

Rahianestezia

Substanta anestezica este introdusa tot la nivelul coloanei vertebrale lombare (acul strabate meningele), dar printr-o singura injectie, fara sa mai fie nevoie de plasarea unui cateter. Anestezia epidurala isi va face efectul cam in 30-40 de minute, iar rahianestezia in doar 5-10 minute.

De aceea este preferata combinarea celor doua tehnici, rahiperianestezia. Componenta rahianestezica asigura instalarea rapida a anesteziei, iar epidurala permite, prin cateterul lasat pe loc, un control de durata al durerii.

Avantaje

Fata de anestezia generala, cea epidurala este mult mai sigura: complicatiile ce apar la mama sau la fat sunt minime. In plus, copilul nu este afectat de anestezice. Pe parcursul operatiei vei fi constienta (iti vei vedea odorul imediat ce va fi scos din uter) si prin cateter ti se va injecta repetat anestezic, usurandu-ti durerea si dupa nastere.

Cum nimic nu e perfect pe lumea asta, s-ar putea ca si anestezia locoregionala sa-ti dea ceva dureri de cap… la propriu! Aceasta din cauza scurgerii de lichid cefalorahidian prin gaura facuta de ac in meninge. In ultimii ani insa, acele folosite sunt atat de fine, incat scurgerea este infima, si ca atare si „plangerile” au scazut simtitor. O alta neplacere ar fi ametelile cauzate de scaderea tensiunii arteriale.

Medicul previne insa acest lucru prin perfuzii. Dupa ce nasti, cateva zile stai mai mult intinsa si ai grija sa nu te ridici brusc din pat. S-ar putea, sa te mai „lupti” si cu o greutate in respiratie, aparuta din cauza anesteziei care poate cuprinde nervii intercostali raspunzatori de miscarile respiratorii. Dar stai linistita! Medicii sunt pregatiti si pentru aceasta situatie!

Anestezia generala

In caz de urgente care necesita interventii de amploare sau cand anestezia locoregionala nu este posibila, ti se va face anestezie generala. Poate fi inhalatorie (cu gaze anestezice) sau intravenoasa. Deoarece substantele anestezice deprima atat sistemul nervos central al mamei, cat si al fatului, tu vei dormi pe parcursul intregii operatii, iar bebelusul va fi si el mai somnoros. Cea mai grava complicatie a anesteziei generale este pneumonia de aspiratie, despre care am mai vorbit.

In this article

Join the Conversation