Tiroida, o problema serioasa a femeilor gravide

741 0


„Fluturele” din gat si analizele preconceptionale

Tiroida este o glanda mica, de forma unui fluture, situata in partea anterioara a gatului. Afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul colesterolului din sange, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica etc. Functia ei este aceea de a converti iodul, care se gaseste in unele alimente (alge, nuci, peste oceanic, ceapa, usturoi, spanac, morcovi, praz, rosii, pere, struguri), in hormonii tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Hormonii produsi de tidoida au rol aproape oriunde in organism: in sistemul nervos, muscular, in aparatul respirator, cardio-vascular, digestiv, in metabolismul grasimilor etc. De aceea e bine ca in preconceptie sa fie facut un control tiroidian de rutina, care sa evalueze anticorpii antitiroidieni (ATPO), functia si dimensiunile tiroidei. Analizele care trebuie facute inainte de sarcina sunt FT4 si TSH. Foarte important este sa se determine concentratia libera de hormoni, nu cea totala. Aceasta se face la confirmarea sarcinii, la intrarea in trimestrul doi si la inceputul trimestrului trei.

In timpul sarcinii, tiroida poate creste din cauza HCG, un hormon produs de placenta, si poate afecta profund evolutia copilului.

Daca mama este hipotiroidiana,

Copilul:

  • poate avea probleme ale sistemului nervos, in special, de mielinizare, cu scaderea coeficientului de inteligenta;

  • Nou-nascutul hipotiroidian este somnoros, nu plange, nu suge, este constipat, frecvent are hernie ombilicala;

  • Daca boala se mentine netratata, apare retardul de crestere.

La mame:

  • apar astenia, intoleranta la frig, letargia, cresterea in greutate, constipatia, durerile musculare sau articulare, tulburarile menstruale, caderea parului;

  • Concomitent, pielea este uscata, ingrosata si rece, parul subtire, vocea, ragusita, unghiile friabile;

  • prezinta bradicardie (incetinire a pulsului si a contractilitatii).

Sunt femei care isi intrerup tratamentul cu hormoni tiroidieni in timpul sarcinii, ceea ce este foarte grav, pentru ca asa il fac hipotiroidian pe nou-nascut. Ele trebuie sa manance corect, sa isi continue tratamentul sub supravegherea medicului care i l-a prescris, sa ia cat trebuie in greutate in timpul sarcinii si sa nu dea vina pe tiroida pentru o greutate excesiva.

Reprezinta boala determinata de hormonii sintetizati in exces, la nivelul tiroidei. Se constata o labilitate afectiva, insomnie, intoleranta la caldura, palpitatii, oboseala, „lipsa de fier” la efort, scadere ponderala cu pofta de mancare crescuta la tineri sau scazuta la batrani, tahimenoree – menstruatii dese, libidou scazut, tranzit intestinal accelerat, sete, transpira mult, elimina urina in cantitate mai mare decat cea normala, prezinta prurit.

Abordarea homeopatica

Exista remedii homeopatice excelente atat pentru mamicile care sufera de hipotiroidie, cat si pentru cele suferinde de hipertiroidie. Remediile homeopatice stimuleaza sistemul imunitar si hormonal sa-si regaseasca echilibrul si ofera vindecare de lunga durata

In this article

Join the Conversation