Tiroidita autoimuna, sub urmarire

1643 0

Cu tiroidita poti trai ani buni fara sa ai un singur simptom suparator. Disfunctia in sine nu este grava si o poti duce fara complicatii pana la adanci batraneti, fiind de multe ori descoperita intamplator, in timpul unei ecografii tiroidiene, de pilda. Medicul iti va spune de la bun inceput ca sunt necesare controale o data la 6 luni-1 an, dar daca ramai insarcinata, e si mai important sa te asiguri ca functia tiroidei n-a scapat de sub control.

Ce este tiroidita autoimuna

Tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimuna limfocitara, cum i se mai spune, este o disfunctie ce poate determina scaderea secretiei de hormoni tiroidieni, fiind cea mai frecventa cauza de hipotiroidism. Practic, e vorba de o dereglare a sistemului imunitar, care nu recunoaste celulele tiroidiene si produce anticorpi pentru a le ataca si distruge. In ciuda acestei predispozitii, exista posibilitatea ca tiroida sa-si mentina functia normala, dar acest lucru trebuie verificat periodic prin analize si vizite la cabinetul endocrinologului.

  • Viitoarea mamica si bolile endocrine

Cum se pune diagnosticul de tiroidita autoimuna limfocitara

Simptomele unei tiroidite autoimune limfocitare – starile de slabiciune si oboseala sau tristete – sunt atat de comune, incat pot fi puse lesne pe seama stresului, de exemplu. Este de dorit sa faci inca de la inceputul sarcinii analize din care sa reiasa starea de functionare a tiroidei. Cele mai importante sunt TSH, T3, T4 sau ATPO. In plus, o ecografie, care este necesara mai ales daca ai in familie persoane cu probleme tiroidiene, poate scoate la iveala inflamarea acestei glande sau prezenta vreunui nodul.

Riscuri de nedorit

Daca suferi de disfunctii ale tiroidei fara sa stii si nu te tratezi, fatul poate avea de suferit. Unul din posibilele efecte este un IQ mai mic decat cel normal. Unde mai pui ca, uneori, tiroidita este asociata cu diabetul de tip I, lupusul eritematos sistemic, vitiligo sau alte afectiuni autoimune, fapt ce-ti pune in pericol sanatatea.

Ce-i de facut

Inainte de toate, trebuie sa urmezi cu sfintenie tratamentul prescris de medic, pe baza de hormoni tiroidieni. Apoi, ai grija sa eviti fructele de mare, sarea iodata, nucile in cantitati mari. Important pentru sanatatea tiroidei este si sa te odihnesti mult si sa incerci sa-ti pastrezi linistea si calmul. Iar daca ai parte de stari neobisnuite si accentuate de oboseala sau coloratia pielii, mergi de urgenta la medic!

Noua din zece persoane afectate de tiroidita sunt femei.
 

In this article

Join the Conversation