Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar, un ghid pentru pacienţii cu cancer pulmonar

403 0

Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar” încearcă să răspundă – după cum îi spune şi denumirea – celor mai frecvente 10 întrebări legate de cancerul pulmonar. Acesta cuprinde şi un dicţionar explicativ al termenilor folosiţi în practica medicală.

Lansarea ghidului “Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar” continuă campania „Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul”, mesaj pe care îl transmit în luna noiembrie FABC, Liga Română de Cancer, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Secţiunea de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie şi Societatea Română de Pneumologie. Acesta poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

Fumatul, principala cauză a cancerului pulmonar

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi de fumat. Statisticile arată astfel:

– în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%

– în rândul femeilor fumătoare, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 12%

persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Cancerul pulmonar: rapid şi mortal

“Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, subliniază medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

La rândul lui, Cezar Irimia, preşedintele FABC, atrage atenţia că este vorba de o afecţiune mortală, care se anunţă prin puţine semne. "Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire… Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie", declară Cezar Irimia.

 

 

In this article

Join the Conversation