TOP 10 mituri despre sanatatea ochilor

741 0

 Acum, intr-o perioada atat de informatizata, suntem uneori in mare incurcatura: ce facem?, ce e bine si ce nu? – mai ales legat de calculator, televizor si alte „efecte“ video. Se intretaie o multime de informatii „la zi“, dar si „mituri“ despre consecintele lor asupra ochilor micutilor nostri.

Mituri despre sananatea ochilor

Calculatorul afecteaza ochii! Dar nu mai mult decat televizorul. Copilasul poate sa stea in fata calculatorului maximum 2 ore intr-o zi. Cu pauzele de rigoare.

Calculatorul si TV-ul sunt nocive pentru ca: predispun la o viata sedentara, psihologic duc la o izolare a copilului si genereaza… obezitate (sta si rontaie floricele, chipsuri etc.!).

Parintii cu ochi albastri nu pot sa aiba copii cu ochi caprui. Fals. Desi se intampla foarte rar, e posibil si invers: adica, din amandoi parintii cu ochi caprui pot sa apara copii cu… ochi albastri.

Daca ii dai foarte mult morcov – va avea o vedere buna. Da, dar in cantitati moderate, dupa sfatul medicului, si mai sunt si alti nutrienti cu acelasi rol. Prim urmare: ii asiguri micutului tau o vedere buna doar printr-un echilibru alimentar.

Numai baietii pot sa aiba daltonism. Nu si fetele. E adevarat, in proportii mai mici: 8% baietii, fata de 1% fetele.

Copilul nu are voie, in joaca, sa incruciseze ochii, pentru ca raman asa. Deloc adevarat!

Parintii care poarta ochelari, e posibil sa aiba copii cu o vedere slaba. Din pacate, exista un pic de adevar. De aceea: acesti parinti trebuie sa duca micutul la oftalmolog, pentru a se asigura ca nu-i mosteneste. 

Daca sta aproape de televizor, isi strica ochii. Desi „mitul“ s-a nascut de cand a aparut TV-ul, nu exista nici un studiu stiintific care sa dovedeasca aceasta.

Copiii au o focalizare mai buna decat adultii. De aceea, si daca isi  lipesc ochii pe hartie, ei tot vor putea sa citeasca.

Ochelarii de soare pentru copii sunt o necesitate, nu un moft. 

 

 

In this article

Join the Conversation