Tot ce trebuie sa stii despre buricul nou nascutului

8268 0

Cordonul ombilical este conexiunea dintre tine si micut cat timp acesta e in burtica ta. Dupa ce copilul se naste, cordonul ombilical nu mai este de folos, pentru ca micutul va invata sa se hraneasca si sa respire singur.

Timpul de vindecare

Dupa o perioada cuprinsa intre 10 si 21 de zile, bontul ombilical se va usca si va cadea, lasand o mica rana, a carei vindecare poate dura cateva zile. Te sfatuim sa nu ii faci baita generala in aceasta perioada, iar daca totusi decizi asa, e bine sa acoperi zona bontului cu o panza care sa nu permita apei sa ajunga la rana. Pentru a pastra igiena nou nascutului, poti sa il cureti cu un prosop umed pana la caderea buricului.

  • 5 mituri desfiintate despre ingrijirea bebelusului

Cum ingrijesti buricul

Bontul ombilical se sterge cu comprese sterile inmuiate in alcool medicinal sau betadina, prin tamponari usoare, apoi se curata temeinic zona din jur pentru a nu se crea un mediu propice unor bacterii, care sa se dezvolte si sa provoace infectii. Lasa descoperit bontul ombilical pentru uscare rapida. Nu este necesar sa adaugi plasture, mai ales daca nu sunt speciali pentru pielea sensibila a unui nou-nascut. Ingrijirea buricului trebuie sa aiba loc si dupa desprindere, pana la cicatrizarea ranii lasate de caderea bontului ombilical.

Repeta procedeul de cel putin 2-3 ori pe zi, pana la vindecarea completa.

Cand sa te adresezi medicului

Ingrijirea buricului nou-nascutului nu ar trebui sa ridice probleme deosebite, daca respecti regulile de baza. Dar daca ti se pare ca ceva nu-i in regula, e bine sa suni pediatrul. Iata cateva motive care ar trebui sa te trimita la medic:

 

  • Bebelusul prezinta iritatii, umflaturi sau un miros neplacut dat de scurgerea secretiilor;
  • Are febra si o stare generala alterata;
  • Aparitia unui nodul mic, alcatuit din tesut rozaliu, cu un drenaj galben-verzui persistent. Se numeste granulom ombilical si se trateaza prin cauterizare, care se face prin aplicarea de nitrat de argint. Procedura se realizeaza in cabinetul medical, intr-un mediu steril.

In this article

Join the Conversation