Totul despre pensia alimentara

29566 5

Una dintre cele mai mari responsabilitati ale tatalui (ori, mai rar, ale mamei) dupa pronuntarea divortului consta in plata pensiei de intretinere care sa asigure bunastarea copiilor.

Cine o plateste?

Dupa incredintarea copilului unui dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei „pensii de elimentare”. Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a celui ce are obligatia de intretinere.

Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Incazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta dereprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia.

Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu d eimplinirea vasreti de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa.

Pensia alimentara se poate majora?

Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere de salariu a tatalui. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

Desigur. Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.

Bine de stiut!

Nu ezita sa discuti cu avocatul care te reprezinta toate aspectele ulterioare divortului care te ingrijoreaza. Este important ca solicitarea pensiei de intretinere sa fie mentionata in actiunea de divort, deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea ca instanta sa nu ia in considerare o cerere ulterioara.

In this article

Join the Conversation

5 comments

 1. orban petru Răspunde

  Superficial !

 2. Petronela ghiorghiu Răspunde

  Bună ziua sunt divorțată de 2 ani și am doua fetite timp de 2 ani fostul soț nu a plăti nici un leu am depus plângere la parchet am fost și la politie dar poliția nu a făcut absolut nimic ce trebuie sa mai fac casa plătească el nu lucrează ma puteți ajuta vă mulțumesc

 3. Tomina Răspunde

  Este adevărat ca in momentul recasatoriei celui obligat la plata pensiei alimentare si apariția unui alt minor in întreținere in familia lor, se injumatateste pensia alimentara a minorului care sta la mama? Multumesc.

 4. Lepar Georgeta Răspunde

  Bună ziua, sunt o mama divortata cu un copil minor. Va rog sa-mi spuneți în cazul în care sunt divorțată din 2013(definitiv și irevocabil) și nu am primit pensie alimentara pentru minor, îl mai pot da în judecata pe fostul sot(tatăl copilului). Mai am o problema, fostul soț este plecat din tara în Suedia și deși lucrează angajat legal, nu a trimis niciodată pensie alimentara. Ce pot sa fac în situația asta, deoarece tatăl copilului este de rea credință. Copilul are 11 ani, iar tatăl a abandonat domiciliul conjugal. Divorțul sa petrecut în lipsa lui. Va rog sa-mi spune-ți cum as putea sa-l fac sa contribuie la educația copilului măcar bănesc, dacă cu prezenta nu vrea. Va mulțumesc. O zi buna!

 5. Bodis Csilla Răspunde

  Buna ziua.Si atunci plateste tata pensia alimentara daca minorul are 16 ani si nu frecventeaza scoala si este angajat?S-au daca se casatoreste?