Totul despre prima vizita la dentist a copilului

590 0

Specialistii recomanda ca prima vizita sa se faca la varsta de un an, pentru ca ingrijirea dintisorilor trebuie sa inceapa cat mai devreme.

Inainte sa faci programarea, cauta un cabinet stomatologic unde exista un medic pediatru. Acesta va sti cum sa trateze eventualele probleme ale micutului tau si va fi mult mai atent cu el. Fiind obisnuit ca pacientii lui sa fie copii, il va face pe cel mic sa uite de teama, va glumi cu el sau chiar ii va oferi o jucarie la finalul vizitei.

Discuta cu micutul tau despre controlul stomatologic intr-o maniera pozitiva. Zambeste si fii relaxata cand ii spui ca este spre binele lui sa ii fie ingrijiti dintisorii. Nu-i pomeni termeni ca „extractie”, „cleste”, „freza”, iar atunci cand vorbesti cu el, nu ii transmite reticenta ta fata de stomatologi, daca aceasta exista.

Trebuie sa stii ca este important ca dintisorii copilului sa fie controlati de la o varsta atat de frageda pentru a supraveghea posibile probleme care pot aparea atunci cand dintii de lapte vor cadea. Acest fenomen trebuie sa se petreaca intr-un mod corect, iar de asta se va ocupa medicul stomatolog. Daca vede ca un dinte sau o masea definitiva are radacini strambe sau vrea sa iasa incalecandu-se peste cei de lapte, dentistul va interveni pentru o dantura frumoasa si sanatoasa a copilului.

Cei mai multi medici iti vor permite sa il insotesti pe micut in cabinet si sa stai langa scaunul sau. Asa, el va capata incredere si nu va mai fi speriat. Este important si ca dentistul sa vorbeasca mereu cu el si sa ii distraga atentia. Intre timp, ii va controla dintisorii si gingiile, va verifica daca au aparut deteriorari din cauza biberonului si va curata eventuale pete care apar frecvent la copii.

De asemenea, e posibil sa iti recomande sa ii dai copilului tau fluor, insa doar in cazul in care va constata o lipsa a acestuia. Important pentru sanatatea dentara este si calciul, de aceea alimentatia sanatoasa si bogata in calciu, fructe si legume contribuie si ea la un zambet frumos.

La finalul vizitei, medicul va programa viitorul control, care ar trebui sa se faca periodic, la sase luni. Atunci vor fi indepartate si posibilele carii sau disfunctii aparute in cresterea dintisorilor. Dentistul iti va recomanda totodata si o igiena dentara frecventa pentru copilas. Invata-l sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Insoteste-l atunci cand face acest lucru, pentru ca abia intre 5-7 ani va incepe sa se spele corect.

In this article

Join the Conversation