Toxicele care afecteaza fatul

741 0

In privinta alcoolului, te putem informa ca acesta traverseaza cu usurinta bariera fetoplacentara, astfel incat si cateva grame de alcool existente in sangele tau ajung si in sangele lui. Atat doar ca puiul e prea mic sa se apere! Ficatul lui e inca imatur, deci incapabil sa „prelucreze” alcoolul cu pricina.

Bebelusii astfel expusi se pot naste cu malformatii craniene sau faciale si prezinta, de cele mai multe ori, un retard in dezvoltarea generala a organismului, care se reflecta in primul rand asupra inaltimii. Dar cei mai multi dintre ei prezinta si un retard psihic major, alcoolul fiind toxicul ce detine suprematia in aparitia retardului mental.

Multe profesii sunt afectate de poluare cu produse toxice de tipul insecticidelor si pesticidelor (in cazul persoanelor ce lucreaza in sectorul agricol), al solventilor (lucratoarelor din industria chimica, din fabricile de confectii, sectiile de imprimeuri), al lacurilor si vopselelor (industria mobilei sau firmele de constructii si amenajari interioare), al cernelurilor (tipografii).

Expunerea la produsele enumerate este in mod particular periculoasa, putand conduce la scaderea fertilitatii, precum si la pierderea sarcinii. Daca lucrezi intr-un asemenea mediu, contacteaza medicul de intreprindere pentru orice detaliu legat de activitatea ta curenta care ti se pare a comporta un risc semnificativ. Grija ta poate face diferenta dintre viata si moarte! Riscurile cele mai „mici” sunt prematuritatea, probleme cu respiratia si predispozitia la infectii a copilului.

Da! Mult folositele cosmetice pot fi periculoase in timpul sarcinii. Cremele de corp, sampoanele, vopselele de par si chiar parfumurile „de taraba”, produse de firme-fantoma si fara sa aiba specificata pe eticheta compozitia produsului, trebuie taiate de pe lista cumparaturilor. Nu uita ca pielea ta este un veritabil „aspirator” prin care patrund in corp o multime de substante. Si cu produsele „de firma” ai nevoie de mai multa precautie: orice producator care se respecta va mentiona pe eticheta produsului contraindicatiile in sarcina.

De aceea, o mamica grijulie si precauta va sti pe parcursul sarcinii sa se fereasca de tutun, alcool, droguri, poluanti si alte chimicale nocive.

Tutunul si efectele lui

Daca fumezi, cel mai indicat ar fi sa incetezi imediat sa-ti mai intoxici bebelusul. Fumeaza-ti ultima tigara in prima zi de sarcina. Altfel, cu doar 10 tigari pe zi te faci responsabila de o drastica diminuare a diametrului arterelor placentare, ceea ce aduce dupa sine o "irigare" mai proasta a fatului pe parcursul sarcinii (mai ales in ultimele 2 trimestre), deci un scor Apgar mai scazut dupa nastere. Si ar fi pacat – nu-i asa? – ca puiul tau sa nu ia primul zece in viata tocmai din cauza mamei.

In this article

Join the Conversation