Tratamentul giardiei

2082 0

Giardioza (giardia) este o infectie a tractului digestiv, cauzata de un parazit, numit Giardia lamblia, care se ataseaza la mucoasa intestinului subtire, impiedicand absorbtia grasimilor si carbohidratilor.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al prezentei giardiei este diareea severa (scaune fara sange sau mucus, dar spumoase si urat mirositoare). De asemenea, printre semne vei regasi crampele, gazele intestinale si flatulenta, pierderea apetitului, durerile abdominale, greata, voma, posibil febra usoara. De obicei, simptomele dureaza 5-7 zile. Daca nu este tratata, infectia poate cauza scaderea in greutate a copilului si deshidratare, dar si alte manifestari de malnutritie: dureri de cap, oboseala, stare generala proasta.

Surse de contaminare cu giardia

Infectarea cu Giardia lamblia se poate face in doua moduri: pe cale oro-anala sau prin consumul de apa contaminata. Materiile fecale pot contine chisturi de giardia, de aceea cea mai frecventa cale de transmitere este cea oro-anala. Prin intermediul manutelor murdare de la toaleta se transmit aceste chisturi care, odata ajunse in stomac, elibereaza forma vegetativa a parazitului, aceasta fiind cea care produce boala. Chisturi ale parazitului Giardia lamblia se gasesc si in excrementele animalelor, in special ale cainilor, si au capacitatea de a supravietui si in afara organismului, putand astfel sa contamineze apa. Giardia poate supravietui, in apa rece, mai mult de doua luni! De aceea, este contraindicat sa-i dai copilului sa bea din rauri, fantani, din surse de apa nefiltrata. Nici clorinarea apei nu distruge microorganismul, deci evita chiar si apa de la robinet.

Diagnosticul si tratamentul giardiei

Medicii pot confirma existenta giardiei prin examenul coproparazitologic, insa este nevoie de mai multe mostre, intrucat testarea nu este foarte fidela. O tehnica mai sensibila este testul Elisa, o reactie imunoenzimatica ce arata daca copilul este infectat cu un anume microorganism. Mai rar, este posibila analiza unei mostre de tesut prelevate din intestinul subtire, dar aceasta procedura se recomanda numai in cazuri extreme, cand nu se poate determina cauza pentru care boala diareica nu cedeaza.
Tratamentul se face numai la indicatia medicului pediatru.

Preventie

Invata copilul sa se spele pe maini: o buna igiena il va pazi nu doar de giardioza, ci si de alte boli ale tractului digestiv.
Nu-i da copilului sa bea apa de o calitate indoielnica. Daca mergeti in drumetie sau in excursie cu cortul pentru mai multe zile, ori iei suficient de multa apa potabila cu tine, ori fierbi apa de izvor sau din fantana cel putin 5 minute.
Daca iti duci puiul la inot, sfatuieste-l sa evite sa tina gurita deschisa in piscina.
Spala bine fructele si legumele inainte sa i le oferi.
Asigura-te ca ai deparazitat animalul de companie la timp, dupa schema prescrisa de veterinar.
 

 

In this article

Join the Conversation