Tratarea problemelor dentare in sarcina

2402 0

Cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la femeile gravide este gingivita de sarcina. Gingiile sunt mai rosii si mai umflate decat de obicei. Ele pot „cobori” chiar peste dinte, sunt mai sensibile si sangereaza usor cand te speli pe dinti.

Unele femei dezvolta „tumoarea de sarcina” – o „umflatura” nedureroasa a unei portiuni de gingie, care poate fi rosie, roz sau violeta – dar care nu prezinta niciun pericol pentru sanatate.

Toate aceste modificari sunt sesizabile incepand cu cea de-a doua luna de sarcina si ating un punct maxim in luna a opta. „Vinovati” sunt hormonii de sarcina (estrogeni, progesteron) care sunt secretati in cantitati mari din luna a doua si cresc constant pana spre sfarsitul sarcinii.

Cel mai bun mijloc de a preveni inflamatia este mentinerea unei igiene bucale corecte:

  • Foloseste periute de dinti de consistenta moale (soft) sau medie si sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).
  • Alege o pasta de dinti cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidina) si apa de gura. Exista pe piata si paste cu triclosan, care inhiba formarea placii bacteriene, a cariei, inflamarea gingiilor si depunerile de tartru.
  • Curata spatiile dintre dinti cu o ata dentara cerata si fluorurata, utila pentru curatarea spatiilor dintre dinti.

Pentru sanatatea danturii tale, iata cele trei reguli de aur pe care trebuie sa le respecti, oricat de complicat ti se pare:

– Sangerarile scad daca intretii o igiena buna. Asadar, nu ceda ispitei de a nu te spala pe dinti de teama sangerarii.

– Controlul stomatologic este foarte indicat in orice perioada a sarcinii si este de dorit ca el sa se repete la fiecare doua luni.

– Efectuarea unor detartraje blande in trimestrul II si prima jumatate a trimestrului III de sarcina reprezinta o modalitate eficienta de pastrare a gingiei in cele mai bune conditii.

Medicii stomatologi prefera ca tratamentele de rutina, cum ar fi detartrajele, sa fie amanate pana in al II-lea trimestru de sarcina sau, si mai bine, dupa sarcina. Ei sunt de parere ca in primul trimestru (cand copilul isi formeaza majoritatea sistemelor si organelor) tratamentele stomatologice trebuie sa fie reduse la minimum.

Cu toate ca tratamentul in sine nu are efecte teratogenice (de a induce defecte in dezvoltarea embrionului), este mai bine ca orice risc sa fie evitat. De asemenea, in timpul celei de-a doua jumatati a ultimului trimestru, este bine ca durata tratamentelor sa fie scurtata la maximum.

De ce? Pentru ca pozitia pe scaunul stomatologic a unei insarcinate in ultimul trimestru este foarte incomoda – uterul apasa pe vena cava inferioara, ingreunand circulatia spre inima a sangelui provenit din partea inferioara a corpului.

In this article

Join the Conversation