Trimestrul al III-lea

1990 0

Plimbarile in aer liber, clipele de trandaveala sunt lucruri cu care nu o sa te mai intalnesti curand.

Cuibusorul tau

Cu toate ca aduci mai degraba cu un pinguin decat cu o vrabiuta, instinctul matern de a-ti pregati „cuibul” este identic cu al simpaticei zburatoare. Vei fi cuprinsa de o adevarata frenezie casnica. Spalatul geamurilor, aspiratul mochetelor, stersul prafului pana in cel mai ascuns coltisor al camarii sunt doar cateva din treburile la care vei purcede cu avant glorios. Psihologii au gasit o explicatie si pentru acest lucru.

Toata vanzoleala are un singur scop: vrei sa ai control absolut asupra a tot ceea ce se afla in jurul tau. Iti demonstrezi astfel ca daca poti face acest lucru, atunci poti face orice. Mai exista si o alta explicatie: totul nu este decat o „diversiune”, menita sa-ti distraga atentia de la ziua cea mare pe care o astepti cu nerabdare sa vina, dar de care iti este putin teama.

Carnet de bord

Totul trebuie facut cu masura: efortul fizic prea mare iti poate provoca neplaceri. Asa ca spalatul in genunchi al dusumelelor sau spalatul rufelor de mana trebuie uitat cu desavarsire! Inca ceva: camera copilului nu trebuie terminata pana se naste el – vor mai trece luni bune pana sa se tarasca de-a busilea (si astfel sa aiba nevoie de mocheta, sau covor nou) si chiar ani pana sa se bucure de carti, asa ca rafturile suspendate pe pereti pot sa mai astepte!

Nimic din ceea ce ai trait pana acum nu se compara ca intensitate cu ceea ce se va intampla la nastere si imediat dupa aceea. Durerea, frica, neincrederea in fortele proprii sunt doar cateva din trairile care te vor incerca la nastere. Peste toate acestea mai adaugam hormonii de sarcina care ating acum nivelul maxim, cu tot ceea ce implica acest lucru asupra psihicului.

Carnet de bord

Sprijinul celor dragi este esential in astfel de momente; lasa-i sa-ti fie aproape si absoarbe din puterea lor. Durerea este produsa de distensia tesuturilor moi la nivelul canalului de nastere si este normal sa existe. Fiecare om isi cunoaste propriile limite: daca simti ca nu vei putea face fata unor dureri atat de mari, cere-i medicului sa-ti faca o anestezie locoregionala (anestezia epidurala este cea mai raspandita) si lucrurile vor decurge mult mai lin.

Durerea poate fi insa inzecita de spaima si aici este locul unde poti cel mai bine actiona. Frica isi trage seva din teama de necunoscut, iar o educatie cat mai buna despre nastere te poate ajuta enorm. Au aparut destul de multe carti despre sarcina si nastere – citeste cat poti de mult! De asemenea, din ce in ce mai multe maternitati din tara organizeaza cursuri prenatale, in care personal medical calificat explica de la zero toate etapele sarcinii culminand cu nasterea. Profita de ele!

Imediat dupa nastere te poti confrunta cu o senzatie stranie ca ai pierdut ceva si, fizic vorbind lucrurile stau asa: fatul nu mai este in pantecele tau. Trezitul de cateva ori pe noapte este „criminal” si pierderea somnului poate accentua depresia. Viata ta de pana acum s-a schimbat definitiv. Tu nu mai esti cea dinainte, ai inceput drumul frumos, dar si greu, al „meseriei” de mama.

Carnet de bord

Poate ca pe moment nu realizezi nimic, insa toate cele despre care am amintit mai sus se regasesc undeva in subconstientul tau. Cea mai buna metoda de a te elibera este sa vorbesti despre ele. Accepta ajutorul familiei si al prietenilor si povesteste cat mai mult despre tot ceea ce simti. Un singur zambet al minunatiei tale abia nascute va rascumpara din plin toata munca si chinul nasterii. Si acesta este de-abia inceputul unei aventuri si mai mari!

In this article

Join the Conversation