Tu si mama copilului tau, necasatoriti?

1870 0

El face referire la drepturile si indatoririle pe care le ai ca tata in raport cu noul nascut, in afara unei casatorii.

Articolul 57 din Sectiunea a a-II-a a Codului Familiei arata faptul ca poti recunoaste copilul printr-o declaratie facuta la serviciul de stare civila sau printr-un inscris autentic in fata notarului sau la judecatorie, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta.

Articolul 86 subliniaza ca exista o o obligatie de intretinere intre soti si sotie, intre parinti si copii, cel care infiaza si cel infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti. Prin urmare, indiferent daca esti casatorit sau nu cu mama copilului tau, ai obligatia de a-i asigura copilului suportul financiar, dar si moral de care are nevoie. In general, intretinerea copilului se poate stabili pana la o patrime din castigul tau din munca.

Esential in ceea ce priveste drepturile si indatoririle tale ca tata, chiar si fara a fi casatorit cu mama copilului, este articolul 101. El precizeaza ca orice parinte are obligatia de a se ingriji de sanatatea si dezvoltarea fizica a copilului, dar si de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, in concordanta cu insusirile lui si scopurile pe care le are in viata.

Pe de alta parte, pana cand copilul implineste 14 ani, ai dreptul si indatorirea de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta in actele civile (spre exemplu, ridicarea alocatiei scolare ii revine parintelui pana cand copilul va obtine o carte de identitate).

Daca tu si mama ati divortat, instanta judecatoreasca va decide cui ii va incredinta copiii, dar si contributiile pe care fiecare dintre voi le va aduce la cheltuielile pentru cresterea lor (in general ele trebuie sa fie egale si in nici un caz divortul nu te scuteste de obigatiile fata de copil).

In acelasi timp, trebuie sa stii, conform Conventiei europene asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, ca drepturile copilului nascut in afara casatoriei la succesiunea ta, a mamei copilului, dar si a familiilor voastre sunt aceleasi de care copilul s-ar bucura daca tu si mama lui ati fi casatoriti.

Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului (numarul 272/2004) pune pe primul plan interesul superior al copilului. In acest sens, tu ai obligatia de a-i da un nume copilului (el poate fi al tau sau al mamei sau poate purta numele voastre reunite). De asemenea, trebuie sa-i asiguri celui/celei mic/mici:

  • libertatea de exprimare
  • dreptul de a fi ascultat
  • libertatea constiintei
  • respectarea individualitatii si personalitatii lui/ei ( prin urmare, orice abuz fizic sau psihic este considerat o atingere a integritatii si demnitatii copilului)
  • dreptul la petitionare (copilul are dreptul de a depune plangeri daca drepturile lui sunt incalcate)

In this article

Join the Conversation